Sierra Nevada Skiën met uitzicht op zee!

17 Februari 2009

sierra-nevada-skien-met-uitzicht-op-zee-1

Waar ter wereld kunt u ’s morgens op de latten staan en ’s middags een siesta op het strand doen? Op slechts160 km afstand van Malaga en een klein half uurtje rijden vanaf Granada, treft u één van de mooiste natuurgebieden van Spanje waarin het meest zuidelijkste skigebied van Europa is gelegen.

Onder u zullen er nog velen zijn, die de Sierra Nevada nog nooit in al haar winterpracht aanschouwd hebben. Het is een absolute aanrader, niet alleen voor degene die wil skiën of snowboarden, maar het is ook puur genieten voor mensen die graag alles willen bezien vanuit een luie stoel! Dit gebied verdient de aandacht temeer daar er de laatste jaren enorm geïnvesteerd is in de infrastructuur van Sierra Nevada.

Het skigebied is uitgebreid naar 103 pistes met een totale lengte van ruim 95 km, de modernste apparatuur om u naar boven te vervoeren en meer dan 400 sneeuwkanonnen (ruim 40 km piste), die vooral in het voor- en naseizoen onmisbaar zijn. Het seizoen 2008 – 2009 kan al niet meer stuk! Tijdens het schrijven van dit artikel zijn de sneeuwcondities meer dan goed te noemen. Alle 103 pistes zijn geopend en ligt er tot 3,5 meter poedersneeuw! Een goed seizoen begint met vroegtijdige regenval zoals afgelopen jaar in september en oktober het geval was. Zodra de eerste druppels vallen (soms al in augustus!) begint men met het prepareren van de pistes en als de druppels overgaan in vlokken is de basis voor een prachtig seizoen gelegd. 16 november was de eerste dag dat er geskied kon worden en het ziet er naar uit dat de sneeuwpret zal voortduren tot eind april.

In het jaar 1968 kwamen de eerste ski liefhebbers naar de Sierra Nevada. In die tijd waren er welgeteld 8 pistes en 4 liften. De gasten bestonden voornamelijk uit mensen uit Granada, Malaga en de “rich and famous”, waaronder vele beroemdheden als James Hunt, Barbara Streisand en Frank Sinatra. Ook de Spaanse Koninklijke familie kwam regelmatig langs. De Sierra Nevada lag eenvoudigweg zodanig verscholen dat men hier geen last had van papparzi. In één van de oudste bars, Crescendo, hangen nog vele foto’s van artiesten uit die tijd. Vanuit Málaga deed men er bijna 5 uur over, alleen de weg naar boven duurde al ruim een uur!

De infrastructuur heeft in 1995 een enorme impuls gekregen toen de Sierra Nevada de wereldkampioenschappen skiën kreeg toegewezen. Deze WK zorgde ervoor dat het dorp enorm werd uitgebreid met hotels, restaurants en winkels. Ook werd in die tijd het grote plein gebouwd met daaronder één van de grootste parkeergarages van Europa! Dit plein is ontworpen in dezelfde stijl als de Canadese wintersportplaats Whistler.

Helaas was 1995 een rampjaar voor de Sierra Nevada. Voor het eerst in 101 jaar lag er zo weinig sneeuw en moest de WK worden afgelast. Gelukkig mocht men in 1996 in de herkansing en was dit een bijzonder sneeuwrijk jaar voor het eerst in de geschiedenis van wereldkampioenschappen werd de slalomfinale gehouden om 20.30 uur s’avonds op een verlichte piste. De winnaar was natuurlijk Tomba la Bomba! Een belangrijk persoon voor de ontwikkeling van Sierra Nevada was Paco Ochoa, tot nu toe nog steeds de enige Spaanse skiër met een gouden medaille (Sapporo 1972). Hij was de drijvende kracht achter de WK en de organisatie van Cetursa. Zo heel af en toe gaf hij nog wel eens een privé les voor de oudste skischool van het dorp, de Escuela Española de Esqui. Helaas is hij in 2006 op 56-jarige leeftijd overleden.

Het dorp onderscheid zich in 3 gedeeltes: het nieuwe grote plein, het oude plein en de hoger gelegen hotels, apparte-menten en horeca. De bouwstijl van het dorp verdient niet echt een schoonheidsprijs. Zeer prominent aanwezig is het appartementen en hotel complex Monte Blanco, een gigantisch wit bouwwerk aan het begin van het dorp. Hieronder bevinden zich een aantal gangen waar je leuke tapasbarretjes aantreft.

Als u vanaf beneden naar boven kijkt ziet u aan de linker-kant bovenin het dorp een enorme vierkante zilverkleurige “doos”. Dit is een gigantisch sportcomplex, waar sportploe-gen uit de hele wereld naar toe komen voor een hoogtestage. Trainen op 2.500 meter! Als u de eerste dag problemen heeft met uw ademhaling betekend dit nog niet dat u een slechte conditie heeft, maar gewoon dat u last heeft van de hoogte. Gewoonlijk duurt dit ongemak niet langer dan een paar uur.

Voor ons, Nederlanders en Belgen, maakt de après ski een wezenlijk onder-deel uit van onze skivakantie. Anders dan in de Alpenlanden kan men tot dat de zon ondergaat heerlijk buiten zitten op één van de gezellige terrassen. Als het kwik weer onder nul daalt, is het tijd voor een vino met een tapa. Probeer de Jamon Iberico eens bij Antonio! Als je naar boven rijdt vanuit Granada zie je vele hamdrogerijen (secadores de jamon). Het uitgaansleven komt pas laat op gang, maar dan is het ook gezellig in één van de vele pubs en discoteken! Door de sneeuwcondities, de vele uren zon, de Spaanse gezelligheid, de prachtige hotels en de perfecte infrastructuur kan Sierra Nevada met gemak de vergelijking met elke willekeurige plaats in de Alpen doorstaan!

Kosta redactie