Smullen bij Tánico’s

15 Augustus 2018

smullen-bij-tanicos-1

Lieve mensen, wat een drukte de laatste maanden, ik kwam bijna nergens aan toe. Hoog tijd om mezelf eens te verwennen, dus nodigde ik mijn vrienden Jackie en Patrick uit en reserveerde een tafel bij Tánico’s Restaurante in Fuengirola.

“La Calidad, nuestra razón de ser” betekent zoveel als: De kwaliteit is ons bestaansrecht. Dankzij deze lijfspreuk, en de vele aanbevelingen die ik al voor dit restaurant kreeg, beloofde het een bijzondere ervaring te worden.

We spreken af op vrijdagavond bij ‘Hermanos Llamas’, een piepklein kroegje naast het politiebureau, vlakbij mijn huis. In feite is het niet meer dan een veredelde woonkamer waar ze een bar in hebben gezet, een televisie hebben opgehangen en een bierpomp hebben aangesloten. Veel meer heeft de lokale bezoeker niet nodig en ik ben dol op dit soort barretjes. We drinken biertjes en krijgen een lekker tapaatje om de zintuigen los te maken. We genieten van de goede kwaliteit in al zijn eenvoud.

Tijd om naar ons restaurant te gaan. Het is er nog erg rustig omdat we voor Spaanse begrippen erg vroeg zijn (20:30 uur). We worden zeer vriendelijk ontvangen en de gastheer leidt ons naar een gezellige ronde tafel in het midden van de eetzaal. Patricks oog valt direct op de fles rode wijn die ter aanbeveling op tafel staat. “Ribera del Duerro, dat is onze favoriete wijn” roept hij enthousiast. Beter kun je een diner niet beginnen, denk ik, en we gaan aan tafel.

De kleine, dikke Spaanse ober is verbazingwekkend lichtvoetig en hij dartelt om ons heen om ons alleszins van dienst te zijn. We krijgen de menukaart en daarnaast de opsomming van een fors aantal verse visgerechten die men serveert buiten de kaart om. De wijnkeuze is gemaakt en toch vraagt ons obertje mij of ik misschien nog een biertje wil. Hij kan gedachten lezen, wat goed, wat een vakman!

De wijn wordt ingeschonken, ik krijg mijn biertje en er komt brood en olijfolie op tafel. Naast ons obertje lopen er in Tánico’s nog een aantal serveersters rond die je constant in de gaten houden zodat je direct geholpen wordt als je iets nodig hebt. Helemaal zoals het hoort en een verademing vergeleken bij veel andere restaurants. Hier ontbreekt het ons aan niets, we zijn erg tevreden en gaan bestellen.

Omdat het brood en de olijfolie verschrikkelijk goed smaken, besluiten we als voorgerecht een Ensalada Tánico’s te delen. Jackie eet geen vlees dus gaat ze voor Urta a la Roteña, een speciale witvis uit Cádiz die van harte wordt aanbevolen. Patrick en ik zijn vleeseters dus bestellen we respectievelijk een Entrecot a la Parrilla (entrecote van rund) en een Solomillo de Cerdo Ibérico con Salsa de Champiñones y Setas (Ibérico varkenshaas met saus van champignons). Beiden staan doorlopend op de kaart.

We eten fantastisch!! De salade is heerlijk bereid en rijk gevuld met verse tonijn. Onze hoofdgerechten smaken stuk voor stuk geweldig en we kunnen het niet laten elkaar te laten proeven van wat de keuken ons heeft voorgeschoteld. Het is oprecht genieten met hoofdletters en na ruim een uur tafelen leunen we voldaan achterover in onze stoelen.

Het valt ons op dat we niet propvol zitten. Toch hebben we zeker ook niet het gevoel dat we iets te kort zijn gekomen. Een kenmerk van een goed restaurant. Er is dan ook nog ruimte voor een nagerecht en als je zo uitzonderlijk lekker hebt gegeten als bij Tánico’s, dan mag je dat natuurlijk niet overslaan. De Sorbete de Mango al Cava (spoom van Mango) smaakt zomers fris en maakt ons diner helemaal compleet.

 

Restaurante Tánico’s
Calle Blas de Lezo, 4
29640 Fuengirola

Tel. 952 46 81 78
www.tanicos.es

Tip: Reserveer altijd vooraf telefonisch en ga niet te vroeg. Andalusiërs denken voor 10 uur niet aan avondeten.

Freddy Tamminga