Sociaal bewustzijn, waardevol voor de gezondheid

31 Januari 2019

sociaal-bewustzijn-waardevol-voor-de-gezondheid-1

Afgelopen week was ik op bezoek bij een dagcentrum voor senioren in Torre Del Mar, Vélez-Málaga. Een gratis centrum voor oudere mensen, Imserso, om de senioren te ondersteunen, waar activiteiten georganiseerd worden, om samen te zijn, koffie te drinken of samen te eten. Het was er fijn en warm, kortom een ontspannen, mooie en gezellige sfeer.


Het effect van samenzijn

Het effect van bepaalde centra om ons sociale netwerk te bevorderen is zeer groot. De invloed die wij als mensen op elkaar hebben is van groot belang voor onze psyche, maar ook voor onze gezondheid en ons geluksgevoel. Netwerken is niet zomaar iets, het activeert het gevoel van samenzijn. De mens is immers een sociaal wezen, dit is onze ware aard. Denk er maar aan hoe verschillend het voelt als je eenzaam of juist met anderen samen bent.

Uit onderzoek is gebleken dat mensen die een grote sociale kring om zich heen hebben een beter geheugen hebben en scherper en alerter zijn als zij ouder worden. Het onderzoek werd uitgevoerd door een gezondheidsorganisatie in Zuid Californië, waar deelnemers vier jaar lang gevolgd werden. Deze mensen waren 74 jaar en ouder, en nog gezond tijdens de start van het onderzoek. Het onderzoek toonde aan dat mensen die eenzaam leefden tijdens deze vier jaar eerder dementie kregen dan mensen die een groot sociaal netwerk hadden. Het zijn verbluffende resultaten.

Een sociaal netwerk hebben is dus oergezond, ook – en juist – op oudere leeftijd! In Spanje zijn de mensen van nature al heel sociaal. Zelden zien wij hier een Spanjaard alleen aan een tafel zitten. Te allen tijde wordt een Spanjaard vergezeld door een ander; het lijkt haast een natuurregel te zijn.

sociaal-bewustzijn-waardevol-voor-de-gezondheid-2

Dit sociale aspect van Spanje is echt een rijkdom. Het is uitstekend om de maatschappij te binden. Het binden geeft bewustwording, vreugde en geluk. Samen met anderen zijn stimuleert het intellect, vermindert gevoelens van stress en heeft een gunstig effect op onze emotionele toestand.

Hoe ouder je wordt, des te belangrijker menselijk contact voor je zal zijn, vooral omdat je fysieke toestand over het algemeen steeds kwetsbaarder wordt. Menselijk contact heeft een grote positieve invloed op gezondheid. Het omgaan met anderen vermindert eenzame gevoelens en men loopt veel minder risico’s op het ontwikkelen van achteruitgang van de hersenen. Daarnaast leren mensen van elkaar doordat ze zien hoe anderen hun leven inrichten en voor zichzelf zorgen; wellicht gaan zij hierdoor ook beter voor zichzelf zorgen.

Gezond omgaan met anderen, gezonde relaties binnen familie, gemeenschappen of vriendschappen, op scholen, in bedrijven, bij jongeren en bij ouderen: het is en blijft een van de belangrijkste aspecten van ons leven.

De invloed die we op elkaar hebben, en die een biologisch mechanisme is waarvan we ons nauwelijks bewust zijn, is van groot belang voor onze gezondheid en ons geluk. Contacten zijn dus niet zo maar momenten waarop je elkaar ontmoet, ze dóén iets met ons. Als mensen positief zijn, heeft dat een olievlek-effect op hun medemensen.


Het effect van een knuffel

sociaal-bewustzijn-waardevol-voor-de-gezondheid-3

Nu ga ik nog een stapje verder. Een knuffel geven doen ze hier in Spanje wanneer ze goed bevriend zijn (anders twee kussen). Knuffelen veroorzaakt innerlijke rust. Net als het socialiseren heeft het geven of het krijgen van een knuffel een positief effect op de hartslag.

Een kleine aanraking in het contact brengt een verbetering in de mentale toestand en werkt zelfs door in diepgewortelde emoties (angsten); dit geldt overigens voor jong en oud. Men krijgt door de hormonen die bij zo’n contact vrijkomen onder andere meer zelfvertrouwen, het gevoel van eenzaamheid zal verminderen, enzovoort.
Kortom: menselijk contact is heel goed en de gezonde werking ervan wordt nog versterkt door een knuffel.

Tips: bezoek eens dergelijke ontmoetingsplaatsen of zo’n centrum; geef een knuffel in plaats van alleen een hand. En… je bent nooit te oud om te leren, dus omarm ook de sociale media, want die kunnen waardevol zijn om nieuwe contacten te leggen; het kan een verrijking zijn die de scherpe randjes van het alleen zijn eraf kan halen.

Petra van den Berg