Spaans leren op een leuke en toegankelijke manier

9 Mei 2018

spaans-leren-op-een-leuke-1Hier in Zuid-Spanje zijn ze trouw aan hun lokale tradities en gewoontes en is de meest dominante taal dan ook het Spaans. Hoewel het toerisme toeneemt, en het Engels opkomend is, is het toch nog gebruikelijk om je kopje koffie in het Spaans te bestellen en daarbij een kort praatje met de ober te maken.

Wanneer je hier woont of op bezoek bent, is het wel zo leuk om in deze gewoontes mee te kunnen gaan en een woordje Spaans te spreken. Je kunt natuurlijk een cursus Spaans boeken, maar er is tegenwoordig ook een andere leuke en laagdrempelige manier om Spaans te leren, over de gehele Costa vinden er namelijk georganiseerde ‘intercambios de idiomas’, oftewel talenuitwisselingen, plaats.

De intercambio richt zich op mensen die talen willen uitwisselen en die openstaan voor het ontmoeten van nieuwe mensen en het in aanraking komen met andere culturen. Het is een georganiseerde sociale bijeenkomst, die je de gelegenheid biedt om het Spaans op te pikken dat ze in de praktijk gebruiken, wat nogal eens kan verschillen van het Spaans dat we uit de boeken kunnen leren.

Enkele intercambio-bijeenkomsten loop je gewoon kosteloos binnen, maar de best georganiseerde werken door middel van een aanmelding via een online formulier en vragen een entree van gemiddeld 2 euro. Je registreert je voorafgaand aan de intercambio met je naam, leeftijd, het niveau van de taal die je wilt oefenen en het niveau van de taal die je in ruil aanbiedt en aan de hand van deze gegevens word je aan een tafel geplaatst met mensen van jouw leeftijd en hetzelfde taalniveau (van zowel de gevraagde als de aangeboden taal). Wanneer je eenmaal zit is het ijs vaak snel gebroken, door de gemeenschappelijke interesse in de talenuitwisseling, maar je kunt je natuurlijk altijd voorbereiden door middel van het samenstellen van een kort vragenlijstje voor je gesprekspartners.

Of je nu nieuw bent of hier al jaren woont, of je wilt leren hoe een basisgesprekje aan te knopen, of dat je al politieke discussies in het Spaans voert, je nieuwe mensen wilt ontmoeten of dat je gewoon eens iets nieuws wilt uitproberen in sociale en culturele context, het bezoeken van een intercambio kan om diverse redenen interessant zijn. Bovendien stelt het je in de gelegenheid om de Spanjaarden te helpen met hun Engels, en soms zelfs Nederlands, wat ze erg waarderen.

Niet bekend met de intercambios in jouw woonplaats? Je vindt ze gemakkelijk door op Facebook of via Google te zoeken naar ‘intercambio de idiomas’ plus de naam van jouw woonplaats.

Kosta redactie