Spaanse zoetigheden onder de kerstboom: polvorones en turrón

11 November 2017

spaanse-zoetigheden-onder-de-kerstboom-1

Polvorones en turrón: in de aanloop naar de kerstperiode liggen de winkels in Andalusië vol met deze heerlijke Spaanse koekjes en andere zoetigheden. Ze maken deel uit van een eeuwenoude en smakelijke traditie in Andalusië, net zoals olijfolie en Spaanse ham. Wie van Spanje houdt en in het bijzonder van Andalusië, legt zeker dit jaar polvorones, mantecados en turrón onder de kerstboom!

 

Kerstkoekjes, gebaseerd op eeuwenoude Moorse recepten

Als men spreekt van kerstkoekjes zoals polvorones, mantecados en roscos, dan heeft men het specifiek over de regionale kerstkoekjes uit de provincie Sevilla en Córdoba. Ze hebben meestal hun roots van de afgelegen kloosters op het Andalusische platteland. Het is in dit soort kloosters, waar al sedert enkele eeuwen de kloosterzusters elk jaar gedurende de kerstperiode hun polvorones en turrón maken, volgens eeuwenoude recepten uit de Moorse tijd.

Vooral de kloosters van Santa Clara en Santa Paula genieten landelijke roem vanwege hun Spaans amandelgebak. Hoe oud deze recepten eigenlijk zijn, is nog altijd niet echt bekend.

Ze worden onder strenge geheimhouding overgedragen van generatie op generatie. Aangezien er zoveel vraag is naar deze Spaanse kerstkoekjes en turrón, overschrijdt de aanvraag tegenwoordig al gauw het aanbod.
Daarom situeert de grootste productie ervan bij de plaatselijke bakkerijen in de streek van Sevilla, en dan voornamelijk in de dorpjes Estepa en Rute.

Geen enkel Spaans gezin in Andalusië kan zich dus met Kerstmis vertonen zonder een koekjesdoos gevuld met turrón, polvorones, roscos, mantecados en hojaldrades, dat aan familie en kennissen wordt aangeboden. Dit is een jaarlijkse traditie in menig huis in Andalusië.

 

Estepa, het belangrijkste Spaanse koekjesdorp

Estepa is het Spaanse koekjesdorp, gelegen in de provincie Sevilla, dat bekend staat om zijn talrijke bakkerijen.
Deze plaatselijke ambachtelijke bedrijfjes produceren ettelijke miljoenen kg polvorones en mantecados.

Deze worden verkocht in heel Spanje en op de Spaanse eilanden, maar het meest worden ze verkocht in Andalusië. Werkelijk alle winkels liggen met de kerstperiode vol met deze heerlijke zoete koekjes.


Turrón, de Spaanse nougat

spaanse-zoetigheden-onder-de-kerstboom-2

In Spanje en Andalusië zijn turrones en kerst onlosmakelijk met elkaar verbonden. Turrón heeft ook zijn oorsprong gekend bij de Moren. Uit een document blijkt dat Spaanse ambtenaren in de zestiende eeuw een deel van hun loon uitbetaald kregen in turrón. Ook bestaat er een “handboek voor de vrouw” uit dezelfde eeuw waarin verschillende recepten staan voor turrón. Turrón bestaat voornamelijk uit amandelen, honing, suiker en eiwit. De varianten zijn eindeloos in de kerstperiode en ze worden dan ook talrijk geproefd als dessert bij de koffie of gewoon als lekker tussendoortje.

Ben je ooit in de buurt van de dorpjes Estepa en Rute, ga dan zeker eens een bezoekje brengen aan één van de bedrijfjes die deze heerlijke zoetigheden produceren. Houd er wel rekening mee dat tussen februari en augustus geen enkel bedrijfje actief is! Ze beginnen met hun productie vanaf september.

Dirk Tibax