Spanjaarden leven langer desondanks hun ongezonde manier van leven

1 Januari 2019

spanjaarden-leven-langer-1

Spanjaarden staan erom bekend dat ze gemiddeld langer leven dan de rest van Europa, maar ze staan er ook om bekend dat ze veel meer roken en drinken. Hoe kant dat nu? Wel het Brits magazine The Times beantwoorde die vraag.

Men vraagt zich in dat artikel af hoe het kan dat naar de voorspelling men in 2014 in Spanje gemiddeld 85,5 jaar oud zal worden terwijl dat in Groot-Brittannië 2,5 jaar minder oud is met 83,3 jaar. Het klopt volgens de krant El País dat Spanjaarden drinken (net zoals overal in Europa) maar volgens onderzoeken is het alcoholgebruik per hoofd van de bevolking gedaald van 17,5 liter per jaar in 1980 naar 8,6 liter alcohol in 2016. Datzelfde geldt echter ook voor de Britten (wat je misschien zal verbazen) waarbij het alcoholgebruik daalde van 10,8 liter in 1980 naar 9,5 liter in 2016.

Als gekeken wordt naar het roken dan geven de cijfers aan dat er inderdaad meer dan dubbel zoveel gerookt wordt in Spanje, te weten gemiddeld 1.533 gram tabak per persoon terwijl dat in Groot-Brittannië 643,9 gram is per persoon. En ook al zijn dit geen fantastische cijfers, toch leven Spanjaarden langer dan Britten, maar hoe komt dat?

El Paseo kan omschreven worden als “de wandeling” wat door veel Spanjaarden wordt gedaan na de middagmaaltijd en na de siesta. 76% van de Spanjaarden wandelt tenminste gedurende 10 minuten vier dagen per week. 37% van de Spanjaarden fietst of loopt naar het werk. Een klassieker bij de landen langs de Middellandse Zee. Volgens experts de gezondste manier van leven met verse producten zoals groente, fruit, noten, peulvruchten, vis, vlees en uiteraard olijfolie. Rode wijn wordt ook als gezond gezien als dat met mate gedronken wordt zoals een glas rode wijn per dag voor mannen boven de 45 jaar en vrouwen boven de 55 jaar (verlaging kans op hartziektes).

En dat is niet alles, dat dutje dat de Spanjaarden elke dag doen zou ook een rol spelen hierin. De siësta wordt als iets gezonds gezien want gedurende 26 minuten de ogen sluiten om tot rust te komen komt ten goede van de gezondheid. En ook de werkuren hebben een positieve invloed. Ook al werkt een Spanjaard langer dan een Brit, Nederlander of Belg, die van 9 tot 18 werk en een Spanjaard van 7 tot 20 of later, toch hebben ze meer en langere pauzes. 

De communicatie in Spanje is ook positiever. Bij dat onderzoek werden 100.000 woorden onderzocht in de 10 meest gesproken talen waaruit bleek dat de Spanjaarden meer positieve woorden hebben en de gesprekken dus ook. Plus teveel eten is niet gezond, de tapas waar men hier in Spanje zo gek van is, is ook een positieve factor in het onderzoek.

Kosta redactie