Spanje als foodbestemming: van vers en lokaal tot ‘sobremesa’

14 April 2018

spanje-als-foodbestemming-1

Uit onderzoek blijkt Spanje dé foodbestemming bij uitstek. In de Top 100 Culinaire Bestemmingen door Caterwings is Spanje het land met de meeste steden bij de eerste 10, en daarnaast Girona op nummer 26 en Granada op 42. De drie in de Top 10 zijn San Sebastián (nummer 1!), Barcelona (4) en Madrid (7). Toevallig de drie steden waar ik zelf woon (San Sebastián) of heb gewoond en nog steeds graag naar terugkeer. Niet in het minst omwille van de culinaire troeven.

Ik heb een neus voor goede restaurants, vinden vrienden en familieleden. Toevallig ben ik wat dat betreft ook ‘met mijn neus in de boter gevallen’, als je kijkt waar ik al gewoond heb in Spanje. Maar is Spanje echt het culinaire walhalla van Europa? Is de keuken hier soms niet te ‘makkelijk’? En wat te denken bijvoorbeeld van het soms erg spaarzame gebruik van kruiden?

Eén ding staat vast: eten is hier vaak een feest. Een sociaal gebeuren. Daarom vind je overal tapas, en in San Sebastián en andere plaatsen in Baskenland ‘pintxos’. Hier aan de kust is de vis gewoonlijk ook van zúlke kwaliteit dat de Basken het echt niet willen verpesten door de smaak ervan te verdoezelen met extra kruiden of smaken. Olijfolie, wat grof gesneden look en peterselie zijn dan voldoende. En voor een goed stuk vlees: dikke, glanzende brokken zeezout.

spanje-als-foodbestemming-2

Catalonië biedt eveneens een befaamde keuken. Onder Nederlandse topchefs is Barcelona (uit een onderzoek van SurpriseTickets in 2015) zelfs al de favoriete bestemming voor een culinaire stedentrip gebleken. Wel 40 procent koos voor deze mediterrane metropool, want “hip, toegankelijk en vooruitstrevend”. Je vindt er bijvoorbeeld verrassend veel vegetarische restaurants (Barcelona labelt zichzelf als ‘veg-friendly’) en ook mooie markten, streetfood markets en streetfestivals.

En dan Madrid. Oh ja, de Spaanse hoofdstad is een gastronomisch paradijs. Gemiddeld één restaurant per 211 inwoners! Het centrum is bezaaid met restaurants waar je van voordelige dagmenu’s kunt genieten, en nog vaak authentieke tapasbars. Je hebt er niet alleen keuze uit de traditionele Spaanse keuken, maar ook uit gerechten van over de hele wereld. Er zijn verschillende markten te vinden. Hip, gastromisch, met dakterras, eeuwenoud glas- en ijzerwerk, bruisende tapasruimtes, de meest verrassende marktstalletjes, streetfood,... Stuk voor stuk bieden ze iets unieks.

Niet voor niets kwamen bekende chefs als Jamie Oliver en Rick Stein rondneuzen in Spanje om culinaire inspiratie op te doen tijdens een tv-tour. Vers, lokaal en eenvoudig. Het zijn sleutelwoorden in de Spaanse keuken. Er moet vooral voldoende tijd zijn om te genieten en na te tafelen. Daar bestaat ook een woord voor in het Spaans: ‘sobremesa’. ¡A disfrutar!

Emmie Declerck