Spanje krijgt 12 miljoen euro boete voor afvalwater

20 September 2018

spanje-krijgt-12-miljoen-boete-1Het is niet de eerste keer dat Spanje op de vingers wordt getikt door het Europees Hof. In 2011 was het de eerste keer, en nu 7 jaar later zijn er nog steeds veel steden in Spanje die niet meedoen aan de juiste verwerking van afvalwater, ook al is de deadline al 18 jaar verstreken.

Toen Spanje in 2011 op de vingers werd getikt kreeg Spanje een nieuwe deadline. Afvalwater moest over heel Spanje vóór 2013 op de juiste manier verwerkt worden. Maar het is nu al 2018 en nog steeds doen 3 provincies niet mee.

De grootste boosdoener is Andalusië, daar doen 7 gemeentes niet mee (Matalascañas, Alhaurín el Grande, Isla Cristina, Tarifa, Coín, Nerja en Barbate). Ook is er een gemeente in Asturië (Gijón) en een gemeente op de Canarische Eilanden (Valle de Güímar). Daarom heeft Spanje een boete gekregen van 12 miljoen euro, en elke 6 maand dat het probleem niet is opgelost komt daar een grote som van 11 miljoen euro bij. V

olgens Minister van Milieu is dit niet mogelijk in Spanje, zeker niet voor 2022 vanwege bureaucratische problemen en complicaties, maar daar heeft het Europese Hof geen oren voor.

Vanuit Luxemburg kaart men ook diverse Rioolwaterzuiveringsinstallaties aan die weliswaar klaar zijn en functioneren maar blijkbaar niet voldoen aan de EU-richtlijn. Het gaat om installaties op Tenerife (Valle Guerra en Noreste Tenerife), Andalusië (Estepona- San Pedro), Comunidad Valenciana (Tuelada-Moraira, Peñiscola en Benicarló) en in Galicië (Vivo, Ribeira, Santiago de Compostela, Aguiño en Carreira.

Kosta redactie