sun-catchers-zonvangers-1 Sun catchers, zonvangers

18 Februari 2018

Zonvangers, een stralend idee dat is ontstaan uit vorige projecten: Jolanda van den Broek en Reinharda Drijfhamer.

Jolanda en Reinharda waren eens (zo’n 38 jaar geleden) medestudenten op de experimentele lerarenopleiding voor tekenen en textiele werkvormen in Nijmegen. Op de opleiding werkten ze al regelmatig samen. Maar na het behalen van hun diploma’s scheidden hun wegen, niet wetende dat het nog 33 jaar zou duren voordat ze elkaar weer zouden zien. En dit gebeurde als ontzettend leuke verrassing in 2012 hier in Zuid-Spanje. Jolanda, die alweer zo’n 20 jaar in Spanje woont ontdekte namelijk dat Reinharda elke winter hier aan de Costa een kunstproject doet.
Het duurde niet lang voordat allerlei gekke, leuke en spannende ideeën voor creatieve samenwerkingsprojecten weer opborrelden. “Samen ontdekken” noemen ze het zelf. De natuur is hun speelplaats en het strand een enorme zandbak. En die twee vrolijke goedlachse meiden kunnen er wat van. In 2013 het project “Textile on the beach”. In de winter 2013-2014 het project “Colourful water”. Winter 2014-2015 het project “Wind and the waves”. In 2015 “De Costa versluiert” en winter 2015- 2016 “Beach Installatie”.

sun-catchers-zonvangers-2

Hiernaast hebben ze ook gezamelijke exposities aan de Costa : in 2015 “ Sala Cipriano Maldonado” in Torre del Mar. En in 2016“Castillo BilBil” in Benalmádena Costa.
En nu dan “Sun catchers”: hoe vang je de zon in een lap?
Wat een spannende uitdaging hebben deze kunstenaars zich weer gesteld. Behalve het plezier gaat het natuurlijk ook om het beeld dat vastgelegd wordt in foto’s. Naast de gezamenlijke projecten zijn Jolanda en Reinharda ook beide werkzaam als zelfstandig kunstenaar.

Jolanda van den Broek (1958), docente tekenen , textiele werkvormen en modetekenen, ontwerpster lingerie en bruidskleding en de laatste 10 jaar ook werkzaam als zelfstandig kunstenaar.
Zij maakt wandkleden die worden opgebouwd uit lapjes op een handgeverfde basis, waarbij transparantie en gelaagdheid een grote rol spelen. Hieroverheen wordt uit de vrije hand geborduurd met de naaimachine en indien het beeld erom vraagt, eroverheen geschilderd en getekend.
Zo ontstaat er een spannend en complex beeld.
Daarnaast verft zij lappen van natuurlijke materialen, zoals katoen, linnen, wol, met planten en bloemen extracten. Deze stoffen met verrassende effecten worden gebruikt als basis voor de wandkleden of later verwerkt in kledingstukken.

Reinharda Drijfhamer ( 1957) is een veelzijdig kunstenares. De hele wereld is haar atelier. Ze schildert, tekent maakt mozaïeken, ze reageert direct op de mogelijkheden die het landschap of de directe omgeving haar biedt met installaties en projecten, solo of in samenwerking met collega-kunstenaars.

Deze resultaten blijven vaak een gift aan het landschap. De processen van de projecten op locatie legt zij fotografisch vast in haar kunstboeken. Drijfhamer volgde de 5-jarige lerarenopleing Tehatex in de richting Tekenen en Textiel. Daarna studeerde zij aan de kunstacademie richting Autonome Vormgeving in Eindhoven.

Ze was 22 jaar werkzaam als docente beeldende vorming, daarnaast als designer voor papier en textiel, gaf workshops en heeft meer dan 125 exposities in binnen-en buitenland gehad tot nu toe.
Zij werkt nu full-time als zelfstandig kunstenares in Frankrijk, geeft workshops en werkt een paar keer per jaar samen met collega’s.

Voor een uitgebreid overzicht van hun werk:
Jolanda: www.facebook.com/JolandaInspirationalArt
Reinharda: www.reinharda.com

Kosta redactie