Talisker Whisky Atlantic Challenge
15 Februari 2018Het begon allemaal in 1966, toen de Britse Sir Chay Blyth en John Ridgway als eersten ooit de Atlantische Oceaan over roeiden. Ze streden 92 dagen tegen orkanen, torenhoge golven en kwamen ondervoed weer aan in Europa.
De scheepstechnologie is sinds die tijd enorm ontwikkeld en tegenwoordig kent men de ‘Talisker Whisky Atlantic Challenge’, de zwaarste roeiwedstrijd ter wereld. De deelnemers zijn volledig op zichzelf aangewezen en moeten zwaar weer, zeeziekte, slaapgebrek en soms ook honger trotseren.
Op 14 januari jl. bereikte de Wassenaarse timmerman Mark Slats het wereldrecord oceaanroeien. Hij roeide helemaal alleen de 5000 kilometer van de Canarische eilanden naar de Kleine Antillen in slechts 30 dagen, 7 uur en 49 minuten. Vergeleken met het vorige record is dit 21 dagen sneller. Slats zamelde met zijn overwinning flink wat geld in voor de Antoni van Leeuwenhoek Foundation.
Op het moment van schrijven (15 januari) is de jongste deelnemer ooit, Oliver Crane van 19 jaar, nog onderweg. Ook hij is op 12 december vorig jaar deze ‘Atlantic Challenge’ aangegaan en kan elk moment zijn eindbestemming, Nelson’s Dockyard English Harbor op Antigua en Barbuda, bereiken.
Op 5 december 2017 ontmoetten wij bij toeval deze Oliver Crane tijdens ons verblijf op La Gomera. Hij was, net als zijn collega-roeiers druk met de voorbereiding van de spannende overtocht van La Gomera naar Antigua. We kwamen met hem in gesprek en hij vertelde heel enthousiast over de oceaantocht die hij solo zou gaan maken. Hij liet ons zelfs zijn eenmans roeiboot vanbinnen zien met waterdichte slaapcabine en astronautenvoedselvoorraad voor maximaal 90 dagen.
Oliver roeit al een tijd maar had nooit gedacht dat hij zou meedoen aan een dergelijke wedstrijd. Crane heeft een sabbatical year genomen voordat hij volgend studiejaar start aan Princeton. Hij zocht een uitdaging en raakte geboeid door deze wedstrijd. Hij bracht drie maanden door in Brixham in Groot-Brittannië en trainde daar met roeiers die de overtocht al eens gemaakt hebben. Mindfulness training heeft hij ook gedaan, want een positieve instelling zal zeker nodig zijn tijdens zijn lange en eenzame tocht.
Buiten zijn iPod voor wat gezelligheid onderweg, heeft hij slechts twee satelliettelefoons aan boord voor noodgevallen. Verdere ondersteuning of begeleiding is er niet voor de roeiers.
Oliver roeit, net als de meeste deelnemers, voor een goed doel. In zijn geval ‘Oceana’, voor het behoud van de oceaan die hem erg dierbaar is. Om Oliver te volgen of om geld te doneren aan het goede doel dat hij met zijn overtocht steunt, kijk op:
https://homeward-bound.com