Telefoon vol

12 Februari 2020

telefoon-vol-1

We kennen het waarschijnlijk allemaal. De Smartphone is wat ouder en hij is vol. We moeten Apps verwijderen, foto's en video's er afhalen, etc. Maar op de een of andere manier is de telefoon na een tijdje weer helemaal vol. Wat nu, een nieuwe kopen?

Als het aan de fabrikant ligt uiteraard! Als tweede optie kunnen we natuurlijk een abonnement afsluiten op een cloud service waarbij we onze data in de cloud kunnen opslaan.

Ook kan het zijn dat uw telefoon veel langzamer wordt naarmate die ouder wordt. Als u bv. een Iphone 6 heeft is deze nu minder dan de helft zo snel vergeleken met toen die nieuw was. De snelheid is door Apple via een software update aangepast. Dus ter verduidelijking, de snelheid van de telefoon wordt kunstmatig naar beneden geschroefd. Het zelfde is te zeggen over andere Apple apparaten.

Volgens Apple wordt dit gedaan om te voorkomen dat uw telefoon opeens niet werkt omdat de verouderde batterij problemen zou hebben om de processor genoeg stroom te geven bij de hogere snelheid. Dit kan zo zijn. Maar de vraag blijft, waarom is Apple de enige telefoon fabrikant die dit doet?

Men zou dus kunnen zeggen dat een traag werkende telefoon, en een telefoon die steeds voller wordt opzet is. We kunnen natuurlijk de excuses geloven, die technisch wel kloppen, maar het feit blijft dat met niet te veel moeite dit soort problemen volledig vermeden had kunnen worden.

Hetzelfde geldt uiteraard ook voor het maken van een telefoon waar men de batterij uit kan halen en deze kan vervangen. Dit is een kleine moeite voor de Smartphone fabrikanten, en zou weinig invloed op de productiekosten hebben. Maar ze maken het juist nog moeilijker om de telefoon te “repareren”. Er worden steeds meer verschillende schroefjes gebruikt en er wordt steeds meer geplakt en gelijmd. Het motto is dus duidelijk: niet repareren maar een nieuwe kopen

 

Telefoon vol maar er staat praktisch niets op

Via de instellingen / opslag van uw telefoon kun u zien hoeveel documenten, foto's, Apps etc. op uw telefoon staan en ook hoeveel opslag capaciteit u heeft.

Mijn telefoon heeft 32 GB opslag capaciteit waarvan 29 GB gebruikt is. Als ik naar de documenten, foto's, Apps, etc. kijk en deze nummers bij elkaar optel kom ik ongeveer aan de 14 GB.

Als we die 14 GB aftrekken van de 32 GB totale opslag capaciteit zouden we 18 GB over moeten houden en niet 3 GB. Nu heeft het besturingssysteem natuurlijk opslag nodig die niet tussen deze cijfers staat, wat extreem hoog geschat 6 GB is. Maar dan missen we nog steeds 12 GB, waar is die gebleven? Dat is meer dan een derde van de totale opslag van mijn telefoon.

Ook opvallend is dat na het schoonmaken van mijn telefoon en het vrijmaken van capaciteit, het apparaat binnen enkele dagen weer vol is. De ene dag had ik nog 3GB over, een paar dagen later minder dan 0.5 GB, zonder het downloaden van Apps of het maken van video's en foto's. Er gebruikt hier dus iets dat we niet zomaar kunnen zien.

 

Niet alle Apps zijn hetzelfde

We hebben op een Smarthpone twee verschillende soorten Apps. De normale Apps die we na het aanschaffen van een telefoon er op zetten, en de Apps die er al op staan. Ook wel systeem Apps genoemd.

Bij een Samsung telefoon krijgt u een speciale versie van Android. De Samsung versie, en op deze versie staat ook o.a. Whatsapp, Facebook, Google Maps, Skype, OneDrive, etc. Deze Apps maken zogezegd deel uit van het besturingssysteem, en kunnen dus niet van de telefoon verwijderd worden zoals normale Apps.

Daarbij komt nog dat deze Apps toegang hebben tot een speciale opslag die, zoals bij normale Apps, niet weergegeven wordt en ook niet via de instellingen leeg gemaakt kan worden. Sommige van deze Apps hebben ook de mogelijkheid om bestanden op te slaan op basis van te totaal resterende opslag capaciteit.

Dus als een van deze Apps ziet dat we weer ruimte hebben kan die extra bestanden opslaan. Wat ook verklaart waarom naar het verwijderen van 3GB aan data er na enkele dagen nog maar 0.5 GB beschikbaar is.

Ook afhankelijk van de telefoon bestaat er een opslag/update/installatie limiet, die bij mijn telefoon rond de 0.5 GB ligt. Wat betekent dat ik bij 0.5 GB resterende opslag geen nieuwe Apps meer kan installeren.

 

Rooting / Jailbreaking

Zowel bij Android als bij IOS hebben we geen volledige toegang tot het besturingssysteem. We zijn zogezegd slechts een gebruiker en kunnen niet alles in het besturingssysteem aanpassen of veranderen.

Dat is op zich niet slecht. Het voorkomt dat we dingen aanpassen die we niet moeten aanpassen, zoals bv. instellingen die uw telefoon instabiel maken of er zelfs voor kunnen zorgen dat uw telefoon niet meer werkt. En dit voorkomt ook dat Apps, programs, Malware en virussen hier toegang tot hebben.

Het is echter wel frustrerend dat we de Apps die we bij de aanschaf van de telefoon op onze telefoon hebben niet kunnen verwijderen.

Het is mogelijk om uw telefoon te ‘‘Rooten’’ of te ‘‘Jailbreaken’’. Dit is een manier om volledige toegang tot uw telefoon's besturingssysteem te krijgen. Echter kan ik dit voor de meeste mensen niet aanraden. En vooral niet als u nog garantie op uw telefoon heeft.

 

Wel een tip om wat extra ruimte vrij te maken (op Android) is om deze Apps (die u niet gebruikt) te deactiveren:

  1. Ga naar Instellingen / Applicaties
  2. Selecteer een applicatie die u niet gebruikt en niet kunt verwijderen. (zoals. bv. Powerpoint, wat, zover mij bekend, absoluut niemand gebruikt)
  3. Druk op deactiveren en bevestig de meldingen.
  4. Afhankelijk van telefoon, kunt u zo makkelijk 1GB aan ruimte vrij maken door meerdere Apps de deactiveren.

 

Cache (Android)

Alle Apps op uw telefoon en zelfs uw besturingssysteem maken gebruik van cache. Ofwel tijdelijke bestanden. Sommige van deze tijdelijke bestanden worden naar een periode automatisch verwijderd maar het grootste deel niet. Ook blijven er vaak cache bestanden op uw telefoon staan die niet meer nodig zijn.

Deze cache bestanden kunnen we zonder probleem verwijderen om wat meer ruimte vrij te maken op onze telefoon. Echter is dit zeer lastig te doen via de instellingen van uw telefoon.

De oplossing hiervoor is een App genaamd Cx File Explorer te downloaden via de Google Play store. Via deze App is het heel makkelijk om onnodige cache bestanden te verwijderen en ook uw ‘‘vuilnisbak’’ te legen. Ook is het via de App veel makkelijker om te zien wat voor bestanden er op de telefoon staan wat het dus makkelijker maakt om onnodige bestanden te verwijderen.

 

Verborgen Cache (Android)

Naast de normale Cache is er ook de verborgen Cache. Om deze te verwijderen hebben we een andere App nodig genaamd CCleaner die tevens via de Google Play Store te downloaden is.

Alhoewel CCleaner meerdere opties heeft en er ook een betaal versie is. raad ik aan alleen de ‘‘quick clean’’ functie te gebruiken en de andere opties te negeren. Hiermee heeft uw binnen een paar keer drukken (afhankelijk van telefoon) een paar extra GB aan vrije ruimte.

Wat de toestemmingen/rechten aangaat waar de CCleaner App om vraagt, is voorzichtigheid geboden. Alhoewel de App zonder deze toestemmingen niet werkt is het aan te raden om een Firewall op uw telefoon te gebruiken en CCleaner geen toegang tot het internet te geven. Een goede Firewall App is o.a. NetGuard. Meer hierover in mijn artikel van november 2019.

Een andere optie is ook om deze App na gebruik (quick clean) simpelweg te verwijderen, en wanneer uw hem weer nodig heeft opnieuw te downloaden.

 

Micro SD Kaart

Veel telefoons hebben de optie om een Micro SD kaart in de telefoon te steken voor extra opslag.

Dus als u nog steeds te weinig ruimte heeft op uw telefoon is dit zeker een optie. Controleer voor de aanschaf van een Micro SD kaart echter of uw telefoon een Micro SD Kaart ondersteunt en wat de maximale capaciteit mag zijn.

Hou er ook rekening mee dat een SD kaart niet de opslag capaciteit van uw telefoon verhoogt maar u een extra opslag geeft die u kunt gebruiken. Dus als u teveel Apps op uw telefoon heeft staan en uw telefoon daarom vol is lost u met een SD kaart niets op.

Wat u bv. wel kunt doen is al uw foto's en video's van de opslag van uw telefoon naar de SD kaart over te zetten. Stel de camera dan in om foto's en video's op de SD kaart op te slaan.

Gezien er op het internet nogal wat namaak Micro SD kaarten verkocht worden is het aan te raden een Micro SD kaart bij een bekende winkel zoals o.a. MediaMarkt of Worten te kopen.

De grootste prijsverschillen bij Micro SD kaarten zit hem naast de opslag capaciteit in de snelheid. Wat de snelheid aangaat hebben we voor wat foto's en eventueel een video niet veel nodig. Dus zou ik voor de goedkoopste gaan.

Ron Kuijsters Tokos