Terug naar de Basis

22 Januari 2019

terug-naar-de-basis-1

Golf is een zeer technische sport. De gemiddelde speler zal er altijd naar blijven streven om zijn of haar techniek te verbeteren, maar de basis wordt helaas vaak vergeten: de grip!

Een goede grip is van groot belang voor zowel beginners als voor Tourspelers omdat de handen het clubblad naar de bal sturen. Beide handen moeten als geheel dienen tijdens de swing, daarom raad ik in eerste instantie een neutrale grip aan. Hiermee wordt de club een verlengstuk van uw handen. Is de grip goed, dan kunt u de bal goed en consistent raken, anders wordt het een kwestie van geluk om de bal goed te raken en tja… het balletje gaat niet vanzelf de hole in…

Ik zal proberen u de basis van een goede, neutrale grip uit te leggen.

 


1. Zet uw golfclub in de juiste stand terug-naar-de-basis-2

Op vrijwel alle grips van golfclubs staan letters of strepen. Dit is om ervoor te zorgen dat u makkelijker kunt zien of het blad goed staat. Hier bedoel ik mee dat het blad haaks op het doel moet staan. Dit is essentieel, anders zou u met de perfecte grip nog een verkeerde bal kunnen slaan.

 

 

 

 

2. Pak uw club met de linkerhand vast terug-naar-de-basis-3

Het is nu de bedoeling dat uw linkerduim niet recht op de club staat, maar een tikkeltje op de rechterkant van de grip. Een goede controle is dat u kan zien dat de “V” gevormd wordt door de linkerduim en linkerwijsvinger en naar de rechterschouder wijst. Of als u de club recht omhoog tilt, zijn er twee of drie knokkels zichtbaar van de linkerhand.

 

 

 

 

3. Sluit de rechterhand aan op de linkerhand terug-naar-de-basis-4

Er zijn drie verschillende opties om uw rechterhand te plaatsen: de Overlap, de Interlock en de Baseball. De keuze die wordt gemaakt is zeer afhankelijk van uw lichaamsbouw en de grootte van uw handen. Dit is een zeer belangrijke beslissing, die u het beste in overleg kunt maken met uw PGA Pro. Bij alle drie de opties is het de bedoeling dat de rechterduim iets aan de linkerkant van de grip staat. Ook de “V” van de rechterhand dient naar de rechterschouder te wijzen.

 

 

 

 

4. De juiste grip druk

De grootste fout die men maakt, is vaak dat er te hard wordt geknepen in de grip. Ik kom veel mensen tegen die denken dat zij verder kunnen slaan door hard te slaan. Men gaat dan harder in de club knijpen om extra kracht bij te zetten. Dit werkt echter averechts. Maximale snelheid overbrengen naar de club, de enige manier om ver te slaan, lukt niet als je in de club knijpt. Er wordt dan te veel spanning opgebouwd waardoor de mooie, vloeiende swing praktisch onmogelijk wordt en juist leidt tot veel lengteverlies. Elke golfer wil toch verder slaan! Probeer maar eens een bal te gooien waarbij u te hard knijpt in de bal! Dit heeft hetzelfde effect. Een goede test is om de club horizontaal te houden en waarbij uw medespeler zonder moeite deze uit uw handen kan trekken. Zo zacht moet u in de grip knijpen!

 

 

5. De puttergrip

Het is moeilijk om daar de basis van uit te leggen. We zien op de Tour, waar deze fantastische spelers om veel geld spelen, enorm veel verschillende puttergrips. Neem nou bijvoorbeeld Matt Kucher met zijn ‘arm lock putting’ of Sergio Garcia met zijn ‘claw’ grip. Het is goed om te zien dat ook zij niet bang zijn om te experimenteren. Uiteindelijk is voor iedereen het doel hetzelfde, dat balletje in de hole krijgen. Zo ziet u dat een puttergrip zeer persoonlijk is, het gaat er maar om waar u zich het beste bij voelt.

Als u de juiste grip eenmaal onder de knie heeft, heeft u een goede basis om een goede golfer te worden. Dus kijk de volgende keer als u naar de driving range gaat of u golfgrip nog correct is?

Mike Ross