The Wicklow Way

22 Juli 2018

the-wicklow-way-1

Ierland is zo’n land waar je niet aan denkt voor een zomervakantie. Toch is het er in de zomer heel mooi, en ideaal voor mensen die niet aarden in de hitte van het zuiden. Je verkent het land het beste te voet. Door het veranderende landschap wandelen, onderweg keuvelen met de vriendelijke Ieren en stoppen voor een Guinness en iets eten in een pub: dat is echt vakantie.

Omdat er heel wat natuurgebieden zijn op het groene eiland, zijn er ook een fiks aantal wandelpaden voorzien. Sommige klein genoeg voor een ommetje in het bos, sommige lang genoeg om een week zoet te zijn met wandelen. Eén van die wandelingen is bijzonder mooi: de Wicklow Way.


De Wicklow Way is een wandelroute van 127 kilometer, met als eindpunten Rathfarnham in Zuid-Dublin en het dorp Clonegal. Het pad loopt dwars door het beschermde gebied Wicklow Mountains National Park.

the-wicklow-way-2

De Wicklow Mountains vormen een kleine bergketen ten zuiden van Dublin. Het hoogste punt van deze bergketen is de berg Lugnaquilla met 925 meter. Hoewel de Wicklow Way bij lange na niet tot die hoogte komt, is het onderweg soms stevig stijgen en dalen.

De flanken van de bergen zijn begroeid met paarse heide en gele brem. De zoete geur van de bloemen blijft tot diep in september hangen. Het zonlicht dat over de toppen glijdt, licht de kleuren op; deze landschappen zijn terecht beschermd.
De Powerscourt waterval, de hoogste waterval van Ierland, dondert naast het pad naar beneden. De historische vallei Glendalough, met zijn ruïnes en meren, duikt op tussen het groen. Kleine dorpjes verwelkomen wandelaars met geurende Irish Stew en sodabrood.

Het is dus niet gek dat de Wicklow Way wandelaars vanuit de hele wereld aantrekt. Niet omdat het de meest uitdagende wandeling is, maar wél een van de mooiste. Tijdens het wandelen kom je langs de meest geprezen uitzichten en (natuurlijke) monumenten van Ierland. Je ziet het échte Ierland.

the-wicklow-way-3

Om het wandelen te vergemakkelijken, wordt de route onderweg aangeduid met paaltjes waarop het symbool van de route is aangebracht. Daarnaast kun je ook gebruik maken van papieren gidsen die je dag voor dag begeleiden. Je kunt er zelfs voor kiezen de wandeling af te leggen onder begeleiding, of met bagagetransfers, zodat jij je alleen maar moet focussen op het lopen.

Maar mijn favoriete manier om deze route te bewandelen? Dat is met de stafkaart. De Wicklow Way staat immers aangeduid op de stafkaarten van de omgeving. Je kunt eenvoudig volgen waar je bent, en je kunt van de route afwijken wanneer je daar zin in hebt.

Want hoe mooi ook, De Wicklow Way is niet het enige wat de regio te bieden heeft. Denk aan ruïnes van kastelen, ringforten en hunebedden. Bovendien vind je met zo’n stafkaart heel eenvoudig de dorpen in de omgeving terug. En dat is tenslotte waar je de Ierse pubs kan vinden!

Lotte Wildiers