Tijd om te gaan tanken

18 Januari 2018

tijd-om-te-gaan-tanken-1Wanneer kun je het beste gaan tanken? Als je brandstoflampje brandt? Sommigen mensen maken er een sport van om zo lang mogelijk te blijven doorrijden, maar is dat wel verstandig? Is dat wel goed voor je auto? En wie té lang blijft doorrijden, riskeert natuurlijk het stilvallen op de weg.

Bij dieselauto’s van vóór 2000 kan te lang doorrijden problemen geven. Het kan zijn dat de dieselmotor dan moet worden ontlucht. Onderin de brandstoftank kan ook vuil en bezinksel zitten die de brandstofpomp en –filter kunnen vervuilen.

De moderne auto’s zijn zo geprogrammeerd en beveiligd dat ze al stoppen voordat de brandstof helemaal op is. Zo kan er nooit vervuilde brandstof in de motor komen. Bij benzineauto’s is het zelfs nooit schadelijk geweest om te blijven rijden. Voor je eigen gemak en veiligheid is het echter toch aan te raden om te gaan tanken voor je helemaal stilvalt.

De meeste auto’s geven al een schatting hoe ver je nog kunt rijden, al klopt dat nooit helemaal nauwkeurig. Gemiddeld kun je bij een brandend lampje nog 80 kilometer rijden. Het is dus zeker niet zo dat je al moet gaan tanken vóórdat het lampje gaat branden. Of dat je minstens een kwart van de tank moet vol houden.

Rij gerust nog een beetje verder. Maar niet té lang.

Kosta redactie