Toepassing van basisoliën en maceraten - Deel 2
20 December 2018In dit deel gaan we het nog even verder hebben over de basisoliën en maceraten.
Een maceraat is in het algemeen een infusie of aftreksel van hele planten of plantendelen in een plantaardige vette olie. De plantdelen worden een maand of langer geweekt in een goede kwaliteit olijfolie, zonnebloemolie of sojaolie. Geleidelijk geven de plantendelen hun vet oplosbare stoffen af aan de drager waardoor een hoogwaardig medicinaal product ontstaat.
Calendula – Goudsbloem:
Calendula officinalis – Frankrijk
Calendula is een maceraat van de verse bloemhoofdjes van de Calendula Officinalis in zonnebloemolie of olijfolie. Deze olie is een eenvoudig en krachtig middel dat zuiverend, wondhelend en jeukstillend kan werken. Ze verzacht en zou als een ontstekingsremmer de huid kunnen herstellen. Een andere toepassing als etherische olie doen de bloemen en extracten waarvan bekend is dat ze als versterker van lever en galblaas en als tonicum voor de baarmoeder kunnen werken. Het kan het spijsverteringssysteem verzachten en het hart ondersteunen.
Gebruik op de huid is over het algemeen veilig. Allergische reacties zijn zeer zeldzaam en wanneer deze toch voorkomen zijn de symptomen vaak jeuk en netelroos. Mensen met een allergie voor Jacobskruiskruid kunnen vatbaar zijn voor goudbloesemextracten. Het is niet geschikt voor inwendig gebruik tijdens de zwangerschap. Bewaar de olie in de koelkast bij onregelmatig gebruik.
Kokos:
Cocos nucifera – Indonesië, Polynesië, Filippijnen
Kokosolie of kokosvet is een vette plantolie die verkregen wordt via koude persing van het verse of gedroogde witte vruchtvlees van de kokosnoot. Deze olie maakt soepel, werkt ontspannend, verzacht en verkoeld de huid, en werkt jeukstillend. Het is een ideale basis-en massage olie die de huid ontspant en elastisch maakt en het is bekend dat hij geschikt is voor elk huidtype. Gemengd met jojoba olie kan kokos bij de gebarsten huid van handen en voeten verlichting brengen.
Je kan kokosvet ook in de keuken gebruiken. Het bestaat voornamelijk uit verzadigde vetzuren. Dat maakt kokos een stabiele bakolie, die niet snel slecht wordt.
Bij uitwendig gebruik kunnen er allergische reacties voorkomen. De houdbaarheid van ongeraffineerd kokosvet is 2 jaar.
Olijf :
Olea eropea – Spanje, Italië, Turkije, Griekenland
Olijf is een vette plantenolie uit de vruchten van de olijfboom. De kwaliteit van olijfolie is verbonden met de zuurgraad. Hoe lager deze is hoe beter de geur en de smaak van de olijfolie. De allereerste persing levert de kwaliteit ‘extra virgine’ en heeft een zuurgraad van minder dan 1%.
Deze olie is geschikt voor alle huidtypes maar vooral de droge huid heeft hier baat bij. Deze olie blijft lang vettig op de huid waardoor het een goede olie is om te masseren. Andere olies trekken snel in de huid, en zijn minder handig om te masseren maar zijn dan weer goed voor een snelle werking doordat het snel intrekt. De keuze van een vette olie of niet hangt ervan af waarvoor men de olie gaat gebruiken. Olijfolie stelt de huid in staat meer vocht op te nemen en op te slaan. Een verzorgende huid- massageolie met olijf laat een zijdezacht gevoel achter. Ook kan het verzachtend werken op verhardingen van de huid. Dat maakt de olie prettig bij verzorging van psoriasis en eczeem. Omdat de olie moeilijk in de huid dringt is deze ideaal als lichaamsverpakking. Zeker omdat de olie verwarmend en doorbloeding bevorderend kan werken.
Koudgeperste olijfolie kan verzachtend en kalmerend op de huid werken, het voedt en werkt verwarmend en kan jeuk verlichten. Het kan huidschilfers op het hoofd tegen gaan en samen met rozemarijn kan het effectief bij roos gebruikt worden. Door de wondhelende en kalmerende eigenschappen zou olijfolie een hulp bij behandeling van ontstoken huid, insectenbeten en gesloten brandwonden kunnen zijn. Vette plantoliën mogen nooit op open wonden gebruikt worden omdat ze niet steriel zijn. Samen in een mengsel met jojoba en tarwekiemolie verzacht olijfolie verbrandingen door de zon. Vanwege de uitgesproken geur is olijfolie niet zo geschikt als basis voor essentiële olie.
Ander gebruik: De olie is stabiel, ook bij verhitting. Dat maakt olijfolie de beste gebruiksolie in de keuken. Naast de onverzadigde vetzuren bestaat olijfolie uit mineralen (o.a Ca, Mg, P, S en SI) en vitaminen (o.a. vitamine B1, B2, E en K).
Inwendig kan olijfolie een hulp zijn bij (te) sterk maagzuur en zuiverend op de lever, door de aanwezige galluszuren en triterpeen zuren wordt het aanbevolen aan mensen met suikerziekte. De houdbaarheid van koudgeperste ‘extra virgine’ olijfolie is ongeveer een jaar.