Toepassing van basisoliën en maceraten

10 November 2018

toepassing-van-basisolien-en-maceraten-1In dit artikel hebben we het over basisoliën en maceraten. Basisoliën zijn nodig om etherische oliën te verdunnen en zijn de dragers. Maceraten worden verkregen door het weken van de bloemen in een basisolie en wordt hoofdzakelijk uitwendig toegepast.

Abrikozenpit

Prunus armeniaca - Frankrijk

Abrikozenpit is een vette plantenolie, geperst uit de pitten van de abrikoos. Ze komen voornamelijk voor in de noordelijke gematigde streken en in Zuid-Amerika. Dit is een lichte olie, verzachtend (bij zonnebrand), huid activerend en verstevigend, licht samentrekkend en hydraterend. Een zeer zachte draagolie speciaal voor de gevoelige huid. Deze kan ook als baby-olie gebruikt worden en gaat de veroudering van de huid tegen. Bevat vitamine A, B, C en E.
De houdbaarheid van koudgeperste abrikozen olie is 1 jaar. Bewaar de olie in de koelkast bij onregelmatig gebruik.

Aloë Vera

Aloe barbadensis - Verenigde Staten

Aloë vera is een maceraat van het verse fijngesneden blad van de Aloë Vera in soja olie. Het werkt bevorderend voor de doorbloeding, ontstekingsremmend en reguleert de celopbouw in de huid. De zelf genezende krachten van de huid worden versterkt. Vooral in combinatie met  jojoba is aloë vera een verzachtende genezende olie bij behandelingen van huidproblemen, vooral naar allergie neigende, ontstoken huid en eczeem. Aloë-sap is een bekend middel als ondersteuning bij een slechte spijsvertering en bij de behandeling van ontsteking in de ingewanden. Bewaar de olie in de koelkast bij onregelmatig gebruik. De houdbaarheid is ongeveer 1 jaar.


Zoete Amandelolie

Prunus amygdalus var. Dulcis - Frankrijk, Spanje, Californië

Zoete amandel is een vette plantenolie, geperst uit de pitten van de amandelboom. Dit is een niet drogende, verzachtende olie die geschikt is voor ieder huidtype, maar vooral voor de droge en rijpere huid. Reguleert het vochtgehalte van de huid en vermindert huidirritaties. Gebruik amandelolie puur of in een mengsel o.a. bij: eczeem, droge of geïrriteerde huid, zonnebrand, schaafwonden, jeuk, rimpels, schilferende (hoofd)huid. Het is een heerlijke olie om mee te masseren en laat zich ook goed mengen met etherische olie. Ze verzorgt en voedt de huid en dringt goed in. Bewaar de olie in de koelkast bij onregelmatig gebruik. De houdbaarheid is ongeveer 1 jaar.

Aragaan

Argania spinosa - Marokko

Aragaan is een koudgeperste plantaardige vette olie uit de noten van de aragaanboom. Ze beschermt de huid tegen invloeden van buitenaf zoals de zon, de wind, maakt de huid zacht, rimpel reducerend, snelle absorptie in de huid, herstellend, jeuk verlichtend, preventief kan aragaan zwangerschapsstriemen voorkomen, verbetert de huid bij psoriasis en eczeem.

Aragaanolie wordt in Marokko ingenomen om het cholesterolniveau en de bloeddruk te verlagen. De olie kan mogelijk een balans brengen in de bloeddrukspiegel. De olie geeft niet of nauwelijks problemen: irritatie en overgevoeligheid komt zelden voor. De houdbaarheid is uitstekend: de olie wordt niet snel ranzig als men deze goed afgesloten en koel bewaart.

Jojoba

Simmondsia californica - Verenigde Staten

Jojoba is een vloeibare was die verkregen wordt via persing van de zaden van de woestijnstruik. Deze struik groeit in het wild in de woestijnen van Noord-Mexico en Zuid-Arizona waar het wel toe 60°C heet kan worden. Indianen gebruikten jojoba olie al als “alles genezend” middel bij huidziekten, oogontstekingen en andere kwalen. Je kan Jojoba olie puur of in een mengsel gebruiken, o.a. bij droge of geïrriteerde huid, vette of acne huid, psoriasis, eczeem, littekens, ontstekingen.

De olie laat zich goed mengen met andere of  basisoliën en EO’S. De olie heeft als eigenschap dat ze snel diep in de huid dringt. Ze verzorgt de huid en maakt haar zacht.

Het is de enige vette plantenolie die niet geschikt is voor inwendig gebruik; omdat het vloeibare, plantaardige was is en niet afgebroken wordt in de maag en darmen.

Jojoba is wel zeer geschikt als bescherming en het laten glanzen van uw leer en meubels. Deze olie is stabiel en bezit een lange houdbaarheid. Wel is het aan te raden jojoba binnen de 30 maanden te gebruiken. Goede jojoba olie wordt een vaste substantie in de koelkast.

Er zijn veel meer basisoliën… in deel 2 bespreken we er nog enkele.

Vanessa de Wit