Toepassingen van etherische olie

5 Oktober 2018

toepassingen-van-etherische-olie-1Een van de manieren om oliën toe te passen is door verdamping. Met deze techniek wordt er in een bakje olie verdampt door er een kaarsje onder te zetten met daarboven een bakje water en daarin 3 tot 5 druppels olie (best steeds een hoogte van minstens 7 cm tussen de kaars en het water, anders gaat het water koken en schaadt dit de olie). Door de warmte van de kaars gaat de olie verdampen en komen de aromatische geuren vrij in de lucht.

Een andere manier is een aromasteentje, dit  is zeer geschikt voor ruimtes waar men geen kaars kan branden of als men geen elektrische apparaten wil gebruiken. Op dit steentje doet men enkele druppels (afhankelijk van de grootte van de ruimte). Dit is ideaal voor plaatsen zoals kinderkamers, hotelkamers, badkamers, kasten of bijvoorbeeld in de auto.

Verneveling is nog een manier, zo is er de aromatsteamer, deze biedt een veilige en doeltreffende methode om etherische olie te verspreiden. De olie wordt door de luchtstroom verdampt, waardoor de geur puur wordt gehouden. Ideaal voor winkels, praktijkruimten, woonkamers en slaapkamers. Het is een elektrische verdamper met een ventilator. Het voordeel is dat de olie niet verhit wordt en dus niet kan veranderen van werking. Een kleine versie is een aromastone, dit is een verdamper in keramiek, met een ingebouwd elektrisch verwarmingselement en is volledig geruisloos. Water toevoegen hoeft niet. Er zijn slechts enkele druppels (5 tot 10 druppels) nodig.

Mijn persoonlijke en favoriete manier om etherische olie in huis te verspreiden is een ultrasone verstuiver, dit soort toestel is een aromaverstuiver en luchtbevochtiger. De etherische oliën die zich in het water bevinden, worden door het effect van de ultrasone trillingen als een aromatische mist in microdeeltjes verspreid. Zeer nuttig voor gebruik in een woonkamer, ziekenhuis, rusthuis of in de slaapkamer.
Als ik of mijn kinderen een verkoudheid hebben, gebruik ik enkele malen per dag de inhaleertas, deze vul ik dan met warm water, geen kokend water, en doe hier maximaal 4 druppels olie in, bijvoorbeeld Eucalyptus radiata, Niaouli en/of citroenschil. Dit helpt echt bij verkoudheid, griep, ademhalingsproblemen en zelfs astma. Voor kinderen maximaal 2 druppels etherische olie. Dit moet je inhaleren tot het water afgekoeld is.

Dit zijn maar enkele voorbeelden, er zijn heel veel verschillende soorten verstuivers en verdampers op de markt.

Etherische olie uitwendig op het lichaam

Je kan etherische olie gebruiken tijdens een massage door het bijvoorbeeld te mengen met een basisolie, zoals jojoba-olie of amandelolie. Gelaatsmassage ½ tot 3% verdunning, dat wil zeggen op 10 ml basisolie ½ tot 3 druppels etherische olie.

Voor een lichaamsmassage 2 tot 10% verdunning, dat wil zeggen op 10 ml basisolie 2 tot 10 druppels etherische olie.
Wat ook leuk is, is om je eigen shampoo te maken. De dosering hiervoor is maximaal 5%, dat wil zeggen op 10 ml 5 druppels en op 100 ml 20 druppels of een lekker ontspannend bad nemen met etherische olie. De dosering voor  volwassenen is 10 tot 15 druppels voor een normaal ligbad (verdund in honing of volle melk of room).

Voor een zitbad 5 tot 10 druppels en een voetbad 5 tot 7 druppels. Je moet de olie eerst in een glas volle melk of room of honing mengen en dit mengsel in het badwater gieten. (niet alle oliën zijn geschikt om in het bad te doen, maar er volgen nog receptjes).

Je kan etherische olie ook in klei mengen om zelf je masker, peeling of pakking te maken. Voor een gelaatsmasker maximaal 1 tot 2 druppels en voor lichaamsverpakking maximaal 5 tot 7 druppels (verdelen over het volledige masker of pakking). Als je etherische olie vermengt met bijvoorbeeld appelazijn, heb je een gezonde haarspoeling (ook hiervoor komen nog receptjes). Een huidverzorgende crème na het zonnebaden bekom je door etherische olie te mengen met aloe vera. In alcohol kan je etherische olie tea tree mengen, wat gebruikt kan worden om wratten te bestrijden.

Etherische olie en kinderen, dat is een hoofdstuk apart. Hier is het vooral belangrijk vooraf te rade te gaan bij een ervaren aromatherapeut.

Vanessa de Wit