Toeval of lot? Wie zal het zeggen?

6 September 2018

toeval-of-lot-1Ik heb altijd al iets willen schrijven rondom toeval en lot. Gewoon omdat ik dat een fascinerend vraagstuk vind waar iedereen om zijn eigen redenen vaak een sterke mening over heeft en je dus eindeloos met elkaar in discussie kunt gaan over wat waar is en wat niet. En waarom. Enzovoort.

Stel, je bent ergens op de wereld op vakantie en je komt een bekende uit je geboortestad tegen bijvoorbeeld. Toeval zou je zeggen. En wat als je de dag daarvoor aan diegene hebt gedacht? Nog steeds toeval? En stel nou dat diegene die je tegenkomt jou een tip geeft voor een nieuwe baan die jij toevallig net nu aan het zoeken bent. Lot of toeval? Zegt u het maar.

Ik heb natuurlijk geen idee en ik verwacht ook niet dat ik er ooit achter ga komen. Iedereen mag geloven wat hij wil, fijn vindt of denkt te weten. Naarmate ik wat ouder word, merk ik dat het voor mij minder belangrijk wordt om mensen te overtuigen van mijn gelijk. Integendeel eigenlijk, ik vind het helemaal niet zo belangrijk meer om gelijk te hebben. Het zou in feite ook knap zijn als ik gelijk zou hebben, want mijn heel kleine mening in deze grote wereld en een nog veel groter universum is er maar eentje. Het zou dan wel heel toevallig zijn als ik dan die ene zou zijn die gelijk heeft, toch?

Maar goed, ik blijf mezelf dus afvragen in hoeverre dingen die in het leven gebeuren toevallig zijn of niet. En ze gebeuren ook heel erg vaak. Hoe vaak maak je wel geen dingen mee die toevallig zijn? Klein of groot. Soms zo vreemd dat je echt met open mond staat te kijken hoe dit nu toch kan?

Stel dat persoon X een aantal jaren geleden persoon Y heeft geadviseerd om naar Andalusië op vakantie te gaan, om daar bij te komen van een zware periode. Persoon X is gegaan en heeft een geweldige vakantie gehad. Zo goed dat zij daar steeds weer naar terug wilde. Dat maakte persoon Y  zo nieuwsgierig dat hij pakweg 3 jaar later ook eens op bezoek ging op die plek.

Persoon Y ontmoette in dat weekend de liefde van zijn leven en besloot niet heel lang daarna het leven om te gooien en ook naar Andalusië te vertrekken. Ik ken persoon X en Y. Als persoon Y nooit aan X had gevraagd waar naartoe op vakantie te gaan, had X zeker nooit die liefde gevonden.

Waar of niet? Toeval of lot? Zeg jij het maar.

Michiel van Buuren