Strenger toezicht op werkzaamheden “niet-autonomos”

23 Augustus 2018

toezicht-op-niet-autonomos-1De ‘Seguridad Social’ en het ‘Agencia Tributaria’ gaan strenger toezicht houden op mensen die wel werkzaamheden verrichten maar zich niet hebben aangemeld als autonomo, zelfstandige. Veel mensen die bijvoorbeeld een bed and breakfast runnen betalen nu wel inkomstenbelasting over de winst die ze maken maar hebben zich niet aangemeld als autonomo terwijl dit wel verplicht is. Dit kan allemaal weer leiden tot aanzienlijke boetes.

Zodra iemand zelfstandig werkzaamheden verricht is het aanmelden van autonomo verplicht als is het maar het schoonmaken van de gastenverblijven of het serveren van ontbijt.

Aan de hand van de aangiften bij de inkomstenbelasting (Renta) en bezoeken ter plaatse zal gekeken worden of er sprake is van bedrijfsmatige activiteiten en kunnen er boetes worden opgelegd.

De nieuwe premier van Spanje, Sanchez, heeft verdergaande plannen. Als het aan hem ligt wordt elke vorm van toeristische verhuur als bedrijfsactiviteit gezien. Dan zouden mensen die enkel en alleen een appartement verhuren zich als ondernemer moeten aanmelden.

Kosta redactie