tour-door-de-frontera-streek---deel-1-1 Tour door de “Frontera” streek - deel 1

13 Maart 2018

Tijdens een bijeenkomst van één van de Classic Car Clubs, hier aan de Costa del Sol had ik het genoegen aan tafel te zitten met een bekende Engelse auto Rally-Racer en althans, dat dacht ik voor enige tijd, met één van de bekende Beatles. Ik spreek nu over Win Percy en Paul McCartney.
Win, zie recht op foto boven, staat in de racewereld, bekend om zijn opmerkelijke natuurtalent: zijn vastberadenheid ‘on the track’, zijn gevoel voor fair play en zijn internationale successen. Hij won de 24-uren race van Spa tweemaal en hij overleefde bij een snelheid van 240 km een crash in het midden van de nacht van de Le Mans race in 1987. Er zijn diverse boeken over hem verschenen, waarvan ik er één bezit onder de titel: “Win Percy, The remarkable Life of the Unassuming Racer“.

tour-door-de-frontera-streek---deel-1-2

We spraken natuurlijk over Jan Lammers die in 1988 winnaar van de 24-uren race van Le Mans achter het stuur van een Jaguar XJR-9 werd. Win heeft samen met Jan diverse races gereden. Zelf heb ik Jan nog in 2013 ontmoet bij een bijeenkomst van Wings en Wheels (classic cars en oude sport/oorlogs-vliegtuigen) in Gilze Rijen. We spraken ook nog over Jos Verstappen en zijn zoon Max, die Win nog kende als karting racer. Wat de grondslag legde voor zijn huidige Formule 1 carrière.

Naast ons zat Paul, die door Win aan mij werd voorgesteld als Paul McCartney, althans zo verstond ik dat. Dus ik vroeg al rap om zijn handtekening te zetten op de agenda van de ledenvergadering. Wat direct werd uitgevoerd; nog steeds vermoedend dat ik naast de wereldberoemde Beatles gitarist zat.
Vroeg hem, hoe hij zijn optreden destijds in 1964 in Amsterdam herinnerde. Wat voor mij op TV toen (inmiddels 54 jaar geleden) overkwam als een uit de hand gelopen vaartocht over de Amstel met Volendammer meisjes in klederdracht.
“Ja, was daar een paar jaar geleden nog, maar niet met die popzangers”, was zijn antwoord. “Maar jij als Paul McCartney speelde toch met de Beatles”, vroeg ik hem in mijn beste Engels. “You are not the first one who mispronounced my name “McCarty “ was zijn antwoord.

Daar zat ik tussen al die Engelsen die mijn verbazing met een smile aanschouwden. Zij wisten wel beter, maar lieten mij een tijdje in de waan van mijn Beatles droom.

tour-door-de-frontera-streek---deel-1-3

Een paar dagen later reden we met onze klassiekers een tour naar de zuid-west kust van Spanje, door de streek waar menige plaats eindigt op, -La Frontera - zoals Arcos de la Frontera, Jerez de la Frontera, Chiclana de la Frontera, Concil de la Frontera en Vejer de la Frontera, kortweg de “Frontera“ streek en bezochten o.a. Trafalgar, waar in oktober 1805 de Slag bij Trafalgar plaatsvond en de Britse vloot onder leiding van Admiraal Nelson de gecombineerde Frans/Spaanse vloot werd verslagen.

We bezochten ook Puerto de Santa María, nabij Cádiz, vanwaar Columbus in 1492 vertrok voor zijn eerste ontdekkingsreis naar Amerika.
Columbus, geboren in 1451 in Genua, Italië, voer toen onder Spaanse vlag.

 

Pieter van de Lustgraaf