Tunnel tussen Afrika en Europa

18 September 2018

tunnel-tussen-afrika-en-europa-1Een tunnel tussen Afrika (Marokko) en Europa (Spanje) is iets waar ingenieurs al lang mee bezig zijn. En het was nooit haalbaar, tot nu.

Het project om een tunnelverbinding tussen Spanje en via Marokko te maken begon al in 1980 maar werd toen compleet van de kaart geveegd omdat het technisch niet haalbaar was.

Wel was er toen sprake van een 14 KM lange brug, maar ook dat ging niet door. De tunnel zou zo´n 38,67 kilometer lang zijn waarvan 27,75 kilometer onder de zee zou gaan op een diepte van 475 meter maximaal en een helling van 3% zou hebben.

Ook al blijkt het mogelijk, makkelijk is het niet. Er zouden namelijk twee aardspleten zijn van 4 kilometer, waardoor het bouwen van de tunnel moeilijk is dan gedacht.

Herrenknecht in Duitsland is een van de grootste boormachine bedrijven, en zij vertelde dat het mogelijk is om de benodigde boormachines en apparatuur te verkrijgen om de tunnel te bouwen met een kostprijs van zo’n 32 miljoen euro. Beide landen lijken nog steeds interesse te hebben in de tunnel en beide landen zouden de kosten voor hun rekening moeten nemen wat geschat wordt op zo’n 8 miljard euro, maar de kosten zullen veel hoger uitvallen.

De kosten van deze tunnel zouden niet alleen uit de staatskassen van beide landen moeten komen maar ook uit de private sector zoals bedrijven die kunnen investeren. De bouw zou zo’n 15 jaar in beslag nemen en bestaan uit twee tunnels voor treinen van dus bijna 40 kilometer lang en een servicetunnel in het midden.

De tunnel zou de Punta Malabata in Tanger in Marokko (Afrika) moeten verbinden met Punta Paloma, 40 kilometer ten westen van Gibraltar in Spanje. Het project vertelt dat er naast treinen, bussen en auto´s ook goederentreinen kunnen rijden en dat er plaats zijn voor andere mogelijkheden zoals telecommunicatie en elektriciteitsverbindingen zoals groene stroom opgewekt door zonne-energie in Marokko.

Kosta redactie