Turrón, Spaanse kerstlekkernij
12 December 2018Op het einde van de Spaanse successieoorlog waren de enige levensmiddelen die nog beschikbaar waren in de belegerde stad Barcelona, amandelen en honing. De banketbakker Pablo Turrón zou van deze ingrediënten een soort nougat gemaakt hebben dat diende als noodrantsoen. Maar de bewering dat deze banketbakker turrón heeft uitgevonden is niet helemaal juist.
Waarschijnlijker is dat deze Spaanse lekkernij door de Arabische veroveraars in Spanje werd geïntroduceerd. In Jijona maakten Arabieren en Joden, lang voordat Pablo Turrón werd geboren, een soort nougat die “halvo” werd genoemd. In Turkije is nog steeds een zoete spijs te vinden die “halva” heet.
Turrón werd in Valencia als delicatesse beschouwd en in de 16e eeuw werd bij hoog bezoek vijgenbrood (pan de higos) en turrón aangeboden.
Turrón is in heel Spanje bekend en men smult ervan, vooral rond de kerstperiode. De Valenciaanse plaats Jijona wordt nog steeds als het centrum van de turrón productie beschouwd. Maar ook in Andalusië in de steden Lucena en Estepa wordt veel turrón geproduceerd.
Door de eeuwen heen is de ambachtelijke bereiding blijven bestaan en de basisingrediënten zijn nog steeds amandelen en honing. De “turroneros” zien er nog steeds kritisch op toe of alle producenten de juiste bereiding toepassen.
De turrón legende van de stad Jijona
In Jijona is er zelfs een legende die ons, bij manier van verhaal, vertelt hoe de turrón is ontstaan:
“In die tijd trouwde de koning met een Scandinavische prinses, dus moest ze naar Spanje komen en haar koude land van herkomst verlaten. De prinses voelde zich erg verdrietig toen ze niet kon genieten van de prachtige landschappen van haar land vol met eeuwige sneeuw. De koning had daarom het idee om duizenden amandelbomen rondom zijn kasteel te planten. Op deze manier, wanneer de amandelbomen bloeiden, zaaiden de bomen het landschap met witte tinten, zodat alles leek te sneeuwen, en de prinses haar geluk weer opving. De inwoners van Jijona leerden vanaf dat moment de vruchten van de amandelen te verzamelen en te behandelen, en zo de eerste productie van turrón en derivaten uit te werken.”
Turrón Duro en Blando
Voor harde turrón (duro) worden eerst de amandelen geroosterd en in stukjes gehakt. Dan worden ze met de honing vermengd en laat men de massa pruttelen bij een constante temperatuur, terwijl er in geroerd wordt met houten spatels. Als bindmiddel wordt er dan nog eiwit aan toegevoegd, om vervolgens het mengsel af te laten koelen. Daarna worden er stukken van gesneden en verpakt om tot bij de klant te brengen.
Voor de zachte versie van turrón (blando) worden de afgekoelde blokken met amandelolie tot een taaie pasta vermalen. Dan wordt de pasta opnieuw verhit en urenlang tot een zacht en homogeen mengsel geklopt en ten slotte met eiwit gebonden.
Tegenwoordig zijn er naast de klassieke versies ook allerlei moderne varianten verkrijgbaar. Turrón met eidooiers, hazelnoten, pijnboompitten, kokos, gekonfijt fruit en chocolade zijn er enkele van.
In België en Nederland is deze heerlijke Spaanse turrón online verkrijgbaar bij www.shopandalucia.nl.