Uitvinder Internet niet blij

11 November 2018

uitvinder-internet-niet-blij-1Tim Berners-Lee, is de man die samen met de Belg Robert Caillau het internet uitvondt in 1989. Afgelopen decennia heeft hij moeten toekijken hoe grote bedrijven zijn creatie hebben veranderd. Wat bedoeld was als een platform om de mensheid voorruit te helpen en waarop informatie met elkaar gedeeld kon worden is nu een advertentiemarkt geworden.

De 63-jarige Brit is niet te spreken over de manier waarop grote technologische bedrijven zoals Facebook, Google en Amazon, omgaan met de persoonlijke gegevens van zijn gebruikers en hen bespioneerd om zo specifiekere advertenties te kunnen aanbieden.

Vandaag is er geen keuze meer of ze onze persoonlijke data willen vrijgeven om gebruik te kunnen maken van diensten als Instagram, Youtube, WhatsApp, etc. Tim wil dan ook het internet helemaal heruitvinden en de grote tech-giganten van zijn nieuwe internet weghouden. De uitvinder van het World Wide Web zegt dat hij de afgelopen jaren heeft samengewerkt met onderzoekers van het Institute of Technology in Massachusetts om het nieuwe open source project 'Solid' te creëren; een evolutie van het huidige web waarin de gebruiker weer de volledige controle heeft over het gebruik van zijn gegevens, op een revolutionaire manier.

Tim Berners-Lee: "Mensen willen een web dat ze kunnen vertrouwen. Ze willen apps die hen helpen te doen wat ze willen en moeten doen, zonder ze te bespioneren. Het zal heel wat moeite kosten om het nieuwe Solid-platform te bouwen en wereldwijd in te burgeren, maar ik geloof erin dat we van de (online) wereld een betere plek kunnen maken."

Nu is het afwachten of het “nieuwe” internet dan wel of niet wordt gelanceerd.

Kosta redactie