Najaar in Valle del Genal: het smurfendorpje Juzcar

23 September 2019

valle-del-genal-het-smurfendorpje-juzcar-1

Wanneer ze in Noord-Europa droevig afscheid nemen van de zomer, juichen wij in het zuiden de start toe van het najaar! Minder drukte, een heerlijk zonnetje, prachtige kleuren en de start van een aangenamer wandelseizoen.

Het is nog best warm, dus houden we het bij een korte wandeling tussen Cartajima en Juzcar. Een eerste kennismaking met deze quasi uitgestorven dorpjes in een kalmere september maand contrasteert leuk met het erg drukke oktober wanneer het kastanjeseizoen aanbreekt. Het is dan ook in deze maanden volop genieten van een prachtig veranderend kleurenpalet in de vallei van de kastanjebomen, de Valle del Genal. Welkom in het najaars wandelparadijs!

valle-del-genal-het-smurfendorpje-juzcar-3

Te midden deze dorpjes ligt het wat ‘vergeten’ Juzcar, dat het vooral moest hebben van ruraal toerisme, enkele honderden per jaar tot er plots iets veranderde. In 2011 werd het hele dorp blauw geschilderd!

Een publicitaire stunt van Sony Pictures voor het inhuldigen van de Smurfenfilm, gebaseerd op de verhalen van Belgisch striptekenaar Pierre Culliford of Peyo. Overnacht kreeg Juzcar zijn bijnaam “el pueblo de los Pitufos” en werd het overstelpt door duizenden toeristen van over de hele wereld. Dit blauwe goud was natuurlijk meer dan welkom.

Toen de promotie van de film over was, beslisten de slechts 200 inwoners om het dorpje blauw te laten. De hele regio kon meegenieten van de blijvende stroom van toeristen.

Helaas, zoals met vele sprookjes, keerde hun geluk toen ze in augustus 2017 het statuut van ‘Smurfen’ dorp verloren. Het IMPS of International Merchandising Promotion & Services eisten hun rechten en commissies op omdat Juzcar de leuke figuurtjes en merken gebruikten. De dorpelingen moesten alle beeldjes uit het straatbeeld verwijderen maar mochten gelukkig wel de kleur en muurschilderingen behouden. Ze hebben ook leuke klim muurtjes en een ziplijn gebouwd als nieuwe openlucht attracties voor kinderen.

De vorige glorie van het dorp is wat langer geleden, namelijk in de 18de eeuw wanneer er de eerste tinplatenfabriek werd gebouwd van Spanje. Specialisten uit Zwitserland en Duitsland kwamen over om de inwoners de kunst der techniek te tonen.


valle-del-genal-het-smurfendorpje-juzcar-2

De wandeling

  • Lengte: ca. 8 km
  • Niveau: gemakkelijk
  • Tijd: ca.2 uur

 

Juzcar is klein en blauw en je bent er relatief snel door. De leukste manier om dit dorp te bereiken is al wandelend, vooral voor kinderen, want ze worden beloond op het einde van de wandeling met een leuke verrassing.

De wandeling brengt je van het hoogste gelegen dorpje Cartajima, op 846m, naar het lagere Juzcar op 600m. De weg is lineair en de terugweg klimt dus. Wandel naar het kerkje Nuestra Señora del Rosario in het dorp en daal dan af via het kleine straatje rechts om de start van de wandeling te vinden. Vergeet niet eens binnen te kijken in dit schattige 16de eeuwse kerkje. Vervolgens is het afdalen langs kastanjebomen tot je aan de straat komt, en dan op enkele honderd meters links daal je af aan de overkant naar Juzcar.


Er geraken…

De A-397 weg naar Ronda heeft een afslag naar Cartajima net achter het tank station als je van de kust komt. Een erg smalle maar leuke weg brengt je dan tot Cartajima waar je bij hotel Los Castaños de auto parkeren kan

Saskia Meulemans