¡Vamos de Fiesta en España!

26 September 2019

vamos-de-fiesta-en-espana-1 Of het nu de nieuwe wijnoogst is, de verering van een patroonheilige of de herdenking van de herovering op de Moren, in Spanje kan alles aanleiding geven tot ‘una gran fiesta’.

Christelijke rituelen gaan hand in hand met nachtenlang doorzakken, dansen, lekker eten en drinken. Het verkeer moet ruim baan maken, bedrijven en scholen gaan soms dagenlang dicht, en hele dorpen, verenigingen of broederschappen zetten de schouders onder het organiseren van optochten en activiteiten.Je kunt het zo gek niet bedenken of het bestaat. Elkaar bekogelen met wijn of tomaten, vreugdevuren op het strand, Spanje kent tal van feesttradities, en werkelijk elke stad of elk dorp heeft een eigen feest!

Mensen komen van over de hele wereld om te delen in de adrenaline op wereldberoemde feesten als de Sanfermines in Pamplona (stierenrennen). Sommige van de unieke Spaanse festiviteiten zijn Immaterieel Cultureel Erfgoed (UNESCO) verklaard. Zoals Las Fallas de Valencia, een straatfeest met reusachtige karikaturale figuren en het Festival de los Patios de Córdoba, waarbij patios met bloemen versierd worden. Spanje biedt bovendien enkele van de beroemdste carnavals ter wereld. Echte Spaanse klassiekers zijn de Ferias en Semana Santa.

 

Semana Santa

Tijdens deze ‘Heilige Week’ van Palmzondag tot en met Pasen, lijkt Spanje wel in betovering. Een religieus feest vol tradities, wierook, kaarslicht en indrukwekkende processies.

De urenlange boeteprocessies, georganiseerd door plaatselijke broederschappen (hermandades), beelden de lijdensweg uit van Jezus en Maria. In zeven dagen trekt het volledige paasverhaal voorbij in stoeten van immense beelden op vergulde platformen, die honderden kilo’s kunnen wegen en op de schouders van zowel vrouwen als mannen worden gedragen.

Symbool bij uitstek is de ‘capirote’, de hoge puntmuts van Spaanse boetelingen of ‘nazarenos’ die meelopen in de processies. Deze puntmuts, met slechts twee kijkgaten. wordt gecombineerd met een lang gewaad. Al tijdens de inquisitie droegen beulen die, ook om anoniem te blijven. Het religieuze attribuut komt trouwens voor in een Spaanse uitdrukking: ‘Eres tonto como un capirote’ (‘Je bent zo dom als een capirote’). De vrouwen lopen mee in zwarte, traditionele rouwkledij.

Wist je trouwens dat acteur Antonio Banderas elk jaar in zijn geboortestad Málaga meeloopt als nazareno, verborgen onder een capirote?


Feria

In Spanje zijn er verschillende flamenco-feesten. De bekendste is de ‘Feria de Sevilla’. Ze begon als paardenmarkt in 1847, maar werd zo populair dat ze in 1973 verhuisde naar een groter terrein dat elk jaar in april weer vol staat met duizenden ‘casetas’ of feesttenten, waar de festivalgangers tot in de vroege uurtjes dansen, zingen, eten, en drinken (uiteraard vooral sherry).

De vrouwen nemen deel in feestelijke zigeunerjurken, vaak flamencojurken met stippen (polkadots) en veel laagjes en kleuren. De mannen dragen een net pak en een brede hoed of ‘sombrero cordobés’. Vaak komen de festivalgangers te paard of in een prachtige koets. Het lijken wel scènes uit een ander tijdperk!

Traditiegetrouw gaan op de eerste feestdag de lichten van de feestelijk versierde toegangspoort aan. In Sevilla moet je lid zijn van een feestvereniging om te mogen feesten in een ‘caseta’, al zijn er ook enkele publieke casetas. Een prachtig vuurwerk sluit de feestweek vol activiteiten af.

Al in vroegere tijden was de Feria dé plek om een huwelijkskandidaat te vinden. Het is het feest van flamenco en flirten! Met de ‘sevillana’ dans maken vrouwen indruk, en al dansend kan de spanning hoog oplopen, aangezien de danspartners elkaar nét niet aanraken.

Naast Sevilla bieden ook steden als Córdoba en Málaga gelijkaardige ‘Ferias’. Bijzonder ook is de ‘Feria del Caballo’ (‘Paardenfeest’) in Jerez de la Frontera. Naast flamenco gaat het in deze stad van sherry en raspaarden toch vooral om activiteiten met paarden, zoals defilés van traditioneel geklede ruiters en prachtig aangeklede koetsen.

Kortom, het woord ‘fiesta’ is niet voor niets een begrip over de Spaanse grenzen heen!

Emmie Declerck