Veel voorkomende blessures bij padel
20 Augustus 2018Padel is in opmars. Deze racketsport, het best omschreven als een combinatie tussen tennis en squash, krijgt steeds meer aanhang en zowel in Nederland als in België schieten de banen bij wijze van spreken als `paddenstoelen´ uit de grond.
In Spanje is het balspelletje al jaren razend populair en de schatting is dat er inmiddels 4 miljoen spelers zijn. Niet zo gek dus dat de Spaanse beroepsvereniging voor fysiotherapie waarbij ik aangesloten ben, kort geleden een extra bijlage stuurde om haar leden te attenderen op veel voorkomende blessures bij het beoefenen van padel.
Padel is een toegankelijke sport, wat ongetwijfeld bijdraagt aan de populariteit ervan. Als beginneling kan er al snel een gezellige en sportieve zondagmorgen met vrienden doorgebracht worden.
Op professioneel niveau is padel weliswaar een zeer technische en moeilijke balsport, maar als je zoals ik een middelmatig niveau hebt in het tennis, geldt dat er met datzelfde niveau bij padel veel minder tijd gespendeerd hoeft te worden aan het ballen rapen en de rally´s zijn langer, wat het spelplezier ten goede komt. Als je van racketsport houdt, is padel dan ook beslist een aanrader. Maar juist de gelegenheidsspeler is kwetsbaar voor het oplopen van blessures, wat met name te wijten is aan verkeerde keuze van het speelmateriaal, gebrek aan techniek en een slechte warming-up.
De meest voorkomende blessure is de tenniselleboog, een pijnlijke ontsteking van spieren en pezen aan de buitenzijde van de elleboog. Een slechte techniek bij het spelen van met name de backhand en het niet opwarmen en rekken van de armspieren tijdens de warming-up speelt een grote rol bij het oplopen hiervan. Het is dan ook raadzaam om zo nu en dan eens een les te boeken en te vragen aan de leraar of hij instructies rondom speeltechniek en warming-up wilt geven.
Ook raad ik u aan om op het handvat van het racket regelmatig een nieuwe, goede grip aan te brengen zodat het racket niet draait en glijdt in de hand en in dit kader is het ook belangrijk dat, als u zich insmeert met zonnebrandcrème, u dit met de niet-speelhand doet. De rackets zijn verschillend in gewicht, dikte en het punt waarop de meeste absorptie van de kracht van de balinslag plaatsvindt.
Afhankelijk van de individuele speelwijze is het ene racket meer geschikt dan het andere, laat u hierover in de winkel informeren als u een racket aanschaft. En ga niet spelen met tennisballen, deze hebben een andere druk dan de padelbal en een veel hardere impact op het racketblad. Gecombineerd met een matige techniek kan het spelen met tennisballen voldoende zijn om een langdurig onwillige arm op te leveren.
Ook de enkelverstuiking komt veel voor op het padelveld. En ook nu is het gebruik van niet geschikt materiaal, in dit geval de schoenen, samen met slecht opwarmen, vaak de oorzaak.
Een goede padelschoen heeft een wat robuuste buitenzool met een profiel van stippen of veelhoeken dat dieper uitgesneden is dan bij een tennisschoen. Waar tennisschoenen erop gemaakt zijn om makkelijker te glijden en te draaien, dienen padelschoenen er juist voor te zorgen dat men op tijd kan remmen opdat men niet tegen de wand van de baan eindigt, en ze zijn ook geschikter voor de ondergrond waarop gespeeld wordt.
Padel spelen en/ of kijken aan de Costa del Sol
Iedere tennisclub aan de kust heeft inmiddels ook padelbanen en een keer een baan huren, een les boeken of aan een toernooitje meedoen is vrijwel overal mogelijk. Een absolute aanrader is het om de spectaculaire rally’s van de wereldtop te bewonderen en op dat vlak is er de komende tijd genoeg te beleven aan de Costa del Sol.
De hoogste competitie ter wereld, de World Padel Tour, wordt in augustus in Mijas gespeeld en in oktober zijn er Wereldkampioenschappen voor senioren (> 35jr) in Estepona met deelname van zowel Nederland als waarschijnlijk ook België. Namens Nederland komt daar Kosta-lezeres Mena Smolders uit Málaga in actie. Bij deze wens ik haar veel succes.