Veiliger het nieuwjaar in

31 Januari 2020

veiliger-het-nieuwjaar-in-1

Er komen steeds meer producten uit China op de Europese markt. Dankzij het internet kunnen we vandaag de dag overal ter wereld producten bestellen en zelfs direct uit China. Het probleem van deze trend is echter dat hierdoor veel producten Europa binnen komen die niet aan de Europese regelgeving voldoen.

Denk hierbij bv. aan namaak producten, producten die schadelijke chemicaliën bevatten of simpelweg niet aan de Europese veiligheidsstandaard voldoen. Deze producten worden normalerwijze aan de grens in beslag genomen en vervolgens vernietigd. Maar aangezien we het inmiddels over meerdere miljarden producten per dag hebben is dat natuurlijk onbegonnen werk.

 

Wish.com

Een van de meest bekende aanbieders van dit soort producten is “Wish.com”. Ook regelmatig als reclame op “Facebook” te zien.

Bij veel producten op “Wish” is het overduidelijk te zien welke producten nep zijn. Neem bv. een paar schoenen van Nike voor 8 €. Om te beginnen is dit veel te goedkoop. De gemiddelde vergelijkbare (echte) “Nike” schoenen kosten 140 €. Daarnaast, met een beetje hulp van “Google”, bent je er ook snel achter dat Nike dit model helemaal niet verkoopt. Dus als iets te goed is om waar te zijn dan is het meestal ook zo.

Maar ja wat wil je voor 8 €. Zelfs voor nep geen slechte prijs. Maar wat krijgt u? Alleen de fabrikant weet het, want het product is door geen enkele instantie gecontroleerd.

Het kan dus zijn dat er tijdens de productie van het product stoffen zijn gebruikt die in Europa met goede reden verboden zijn. Het kopen van dit soort producten is dus niet aan te raden.

Nog erger als het gaat om producten voor kinderen. Denk hierbij aan kleding of speelgoed met kankerverwekkende stoffen.

 

Exploderende “power banks” (oplader)

Je vind verschillende artikelen op het internet over hoe je kunt voorkomen dat een “power bank” explodeert. Het moet niet gekker worden.

Mijn tip hier blijft beperkt tot: koop er een die niet explodeert!

De markt is zo vol van niet gekeurde power banks dat mensen gaan geloven dat het normaal is dat dit soort dingen gebeuren. En ja, het gebeurt regelmatig dat er een power bank explodeert. Waarvan de gevolgen niet te onderschatten zijn.

Slechte power banks en liegende verkopers zijn vaak te herkennen aan een te hogen mAh (de capaciteit van de batterij). Heel grof gezegd, alles boven de 12.000mAh (bij het aanbod van vandaag) is zeer waarschijnlijk een leugen. En deze power banks kunnen beter vermeden worden.

Nog duidelijker gezegd, koop geen “power bank” op “Amazon” of “Wish”!

Om het zacht uit te drukken moet ik veel moeite doen om er een te vinden met een “CE keurmerk”. Een elektronisch product zonder CE keurmerk komt bij mij de deur niet in.

 

Het “CE keurmerk” (Conformité Européenne)

veiliger-het-nieuwjaar-in-2

Voor vele producten waaronder elektronica is het CE keurmerk verplicht. Zonder dit keurmerk mag het product niet verkocht worden in Europa. In de gemiddelde winkel in Europa zou u daarom niet zo snel een product zonder CE keurmerk vinden.

Online is dit echter een heel ander verhaald. Bij het kopen van een product met CE keurmerk weet u dat het product voldoet aan de Europese veiligheidsnormen. Alhoewel als het CE keurmerk echt is!

En als het uberhaupt het CE keurmerk is. Rechts staan de 2 keurmerken die zo vergroot goed van elkaar te onderscheiden zijn en allebei een andere betekenis hebben. Boven het origineel en onder een symbool die niets meer betekent dan dat het product uit China komt.

Heel klein afgedrukt is het natuurlijk wat moeilijker te zien, en als dit u niet bekend is valt het natuurlijk niet op. Maar nu dat u het weet kunt u ze onderscheiden. Wie weet heeft u een product met het onderste symbool. In welk geval het aan te raden is om eens goed na te denken of u dat product nog wel wilt gebruiken.

 

Nog meer keurmerken

Naast het “CE keurmerk” is er nog het:

  • “CCC" keurmerk voor China
  • "CSA” voor Canada
  • “GOST -R” voor Rusland
  • “FCC” voor de Verenigde Staten.


Gezien elektronica vaak voor meerdere landen geproduceerd worden kunt u op veel producten meerdere keurmerken vinden. Het belangrijkste blijft echter, wat Europa betreft, het CE keurmerk, anderzijds liever een van deze andere keurmerken dan helemaal geen keurmerk.

Voor wie nog meer zekerheid wil is er ook het Duitse “TÜV” certificaat. Dit is niet verplicht, maar met een TÜV certificaat kunt u er zeker van zijn dat het product goed getest is. Alle producten met een TÜV keurmerk hebben een ID die u kunt controleren op https://www.certipedia.com. Zo weet u zeker dat het keurmerk echt is.

Het is aan te raden om dit te controleren. Bij het controleren van meerdere producten duurt het niet lang om er een aantal te vinden die geen TÜV certificaat hebben maar er wel reclame mee maken.

Kwaliteitsproducten met een TÜV certificaat zijn niet al te moeilijk om te vinden. De bekende Chinese fabrikant Huawei heeft o.a. 721 TÜV gecertificeerde producten, waaronder ook hun power banks.

Nu kost een “Hauwei” 12.000 mAh power bank rond de 50 € wat 2 tot 4 keer zo veel is als andere power banks die op het internet te krijgen zijn, maar u krijgt een kwaliteitsproduct die niet explodeert of liegt wat betreft de capaciteit.

Al met al, het minimum is een CE keurmerk. Een power bank zonder CE kan u letterlijk een arm kosten. Of zelfs een afgebrand huis. Opletten dus.

 

Stekkerdozen

Gezien de gemiddelde stekkerdoos uit de winkel komt en ze allemaal een keurmerk hebben zijn ze vrij veilig. Daarnaast, als er iets mis gaat springt meestal de zekering in de groepenkast eruit.

Maar ongelukken gebeuren en stekkerdozen kunnen door verkeerd gebruik in brand vliegen. Gelukkig is dit zeer zelden maar als het mis gaat zijn de gevolgen vaak zeer groot. Zoals bv. een huisbrand.

Een van de belangrijkste dingen van een stekkerdoos, en tevens iets wat veel te veel mensen niet weten is hoeveel watt er op de stekkerdoos aangesloten kan worden en hoeveel watt de apparatuur die er op aangesloten is verbruikt.

Op de achterkant van uw stekkerdoos staat het maximum wattage, deze is in de meeste gevallen 3.680. Wel is het aan te raden om ongeveer 20% onder deze wattage te blijven om opwarming van de stekkerdoos te voorkomen. Ook is het afhankelijk van de zekeringen in uw groepenkast want niet alle zekeringen geven een vermogen van 3.680 watt.

Op het moment dat we te veel watt uit de stekkerdoos halen, door het aansluiten van apparaten die veel stroom gebruiken springen in het ideale geval de zekeringen in de groepenkast eruit. In het geval dat dit niet gebeurt, wat voorkomt, kan uw stekkerdoos in de brand vliegen.

Dus voor het gebruik van een stekkerdoos altijd kijken naar het maximum aantal watt en ook naar het verbruik van de apparaten die u erop aansluit. Sommige apparaten gebruiken namelijk zeer veel, zoals bv. een magnetron met gemiddeld 2.800 wat en een frituurpan met gemiddeld 2.400 watt.

 

Slijtage

Alle elektrische apparaten slijten en gaan een keer kapot. Wat bij sommige apparaten zoals slechte power banks en stekkerdozen gevaarlijk kan worden.

Bij power banks kan er een hoop gebeuren, maar in het algemeen als die warm wordt en niet meer zo goed oplaadt is het eventueel verstandig om een nieuwe aan te schaffen.

Ook niet onbelangrijk, power banks nooit vol ontzorgen. Het explosie gevaar bij een vol geladen beschadigde power bank is vele malen hoger dan bij een lege power bank.

Bij stekkerdozen is het goed opletten dat ze geen schade hebben en dat er niet te veel stof in zit. In het algemeen gaan ze vele jaren mee, en zijn ze verkleurd voordat ze aan vervanging toe zijn. Dit is heel afhankelijk van het stroom verbruik.

Ron Kuijsters Tokos