Veldinho, de Tilburgse graffitikunstenaar

31 Maart 2020

veldinho-de-tilburgse-graffitikunstenaar-1

Zoals de meest artiesten had ook Eric Veldmeijer een tamelijk turbulente jeugd achter zich waarover hij nu nog steeds met zichtbaar genoegen kan praten. Hij tekende al zodra hij een potlood vast kon houden en toen zijn vader voorstelde om zijn opleiding af te maken op de handelsschool rebelleerde Eric en ging zijn eigen weg.

We laten Eric nu zelf aan het woord om te vertellen hoe een en ander in zijn artistieke carrière is ontstaan.

“In het oude wiskundelokaal van mijn basisschool hingen een paar tekeningen van de grafische artiest Escher die mij meer interesseerden dan wiskunde en algebra. Door die tekeningen ben ik in contact gekomen met het werk van Escher en sinds mijn elfde ben ik een fan van zijn werk, dat is nooit veranderd. Dali was voor mij een hele tijd de meest indrukwekkende kunstenaar, hij staat ook nog steeds in mijn top tien maar Escher fascineert mij nog het meest.

veldinho-de-tilburgse-graffitikunstenaar-2

Op mijn 19e ben ik begonnen met graffiti, als je dat in de binnenstad deed moest je het wel binnen 5 minuten afmaken want als de politie je pakte kreeg je een behoorlijke boete. In de buitenwijken of onder een brug of afgelegen viaduct had je natuurlijk een kleinere pakkans waardoor je meer tijd had om iets moois te maken. Ze hebben mij nooit gepakt maar ik had dan ook het geluk vrij snel te kunnen rennen. In het begin werkte ik met 2 tot 3 kleuren uit een spuitbus Ik deed dit zeer kort want zag al snel dat het beter was om ergens op mijn gemak iets moois te maken. ook omdat figuratief meer mijn ding was dan letters.

Van daar uit is het eigenlijk begonnen om kunstwerken in de openbare ruimte te maken. In het begin op legale graffitiplekken, die dus door de gemeente zijn aangewezen als vrijplek voor graffiti, later werden dat rolluiken en garagedeuren van particulieren.

Inmiddels is dit uitgegroeid tot het verfraaien van muren voor woningbouwverenigingen en grote bedrijven alsmede de gemeente Tilburg. Meestal werk ik in opdracht en dat kan van alles zijn. De leukste opdracht tot nu toe was het vervaardigen van een muurschildering. Dat ging als volgt, er was een project onder de naam Van Gogh murals waarbij in de steden Breda, Tilburg, Eindhoven, Den Bosch en Helmond muurschilderingen onder dit thema vervaardigd werden.

 

veldinho-de-tilburgse-graffitikunstenaar-3 Ik was de gelukkige die de muurschildering in Tilburg mocht maken. De opdracht was dus iets met Van Gogh in de breedste zin van het woord. Al vrij snel besloot ik dat het iets met zonnebloemen moest zijn wat natuurlijk voor de hand lag aangezien het een van de geliefde onderwerpen was van deze Brabantse schilder. Het werd uiteindelijk een zonnebloemenmeisje oftewel een meisje met een zonnebloem als hoofd die zich bovendien zelf van water voorziet

Met de achtergrond meegerekend werd het een kleurrijk geheel van 5x5 meter op de blinde muur van een huis in de Schrobbelaarstraat in Tilburg. Met veel plezier slaagde ik erin om dit kleurrijke werk in een dag te vervaardigen.

Kort daarna verscheen een artikel over het project in het Brabants Dagblad en naar aanleiding daar van werd ik uitgenodigd door de gemeente Tilburg om meerdere muurschilderingen te maken. Dit met het doel om te komen tot een zogenaamde kunstroute waarbij je dus van muurschildering naar muurschildering de hele stad doorloopt.

Daar ben ik nu mee bezig en hoogstwaarschijnlijk wordt dit project binnenkort gerealiseerd door mij en nog drie kunstenaars met de eerste vier muurschilderingen. In de toekomst hoop ik sowieso in Tilburg nog de nodige muurverfraaiingen aan te kunnen brengen en misschien indien mogelijk dat uit te breiden naar andere steden en landen. Veldinho is mijn kunstenaarsnaam dat is korter en klinkt meer exotisch dan Veldmeijer.”


Naschrift

Veldinho@instagram is het internetadres waar u alle kunstwerken van Eric kunt bewonderen. Hij is een regelmatig bezoeker van Marbella en gezien de vele “lege” muren bracht ik de vorige maand met hem een bezoek aan de wethouder van cultuur. De reden was natuurlijk om de mogelijkheden te bekijken van een muurschildering in Marbella dus wie weet...

Berry J. Prinsen