Verandering

6 Januari 2018

verandering-1Steeds weer opnieuw veranderen situaties, relaties, locaties. Of het nu gaat om werk, huis, gezinssamenstelling, je vriendenkring, je gezondheid en die van je omgeving, je gedachten of je gevoel. Soms zijn situaties dramatisch en soms vrolijk. Niets is in feite een constante. En meestal is het ook geen keuze. Op fysiek niveau zegt men dat al je lichaamscellen (uitgezonderd die van de hersenen) zich als geheel iedere 7 jaar vernieuwen. En ik las pas dat je iedere seconde wel een gedachte hebt, wat betekent dat je zo’n 40 - 60 duizend gedachten per dag hebt. Ga er maar aan staan. En in je omgeving verandert alles ook continu. Iets waar je al helemaal geen invloed op hebt.

Gelukkig beseffen we ons dit allemaal niet en zijn de veranderingen in een leven gevoelsmatig geleidelijk. Net als de wisseling van seizoenen, lijkt het leven steeds weer een beetje te veranderen en anders te zijn dan daarvoor. Veel mensen hechten veel waarde aan structuur, stabiliteit, vaste waarden en niet teveel verandering. En begrijpelijk. Dit biedt over het algemeen ook veiligheid, rust en zekerheid.

Andere mensen willen eigenlijk iedere dag iets anders. Voor de zogenaamde YOLO (You Only Live Once) - generatie, is het bijvoorbeeld nooit genoeg. Als je niet iedere dag iets nieuws probeert, is dat zonde van je leven. Deze (sub-)cultuur is met name ontstaan onder mensen die in de jaren ‘80 en ‘90 zijn geboren. Een vrij onrustige club die zoveel doet dat ze soms nergens meer echt bevredigd door worden, lijkt het. Maar dit wel heel hard roepen op social media. Want bellen doe je niet meer…

Ik heb de wijsheid niet in pacht natuurlijk en de laatste jaren is er enorm veel veranderd in mijn leven. De afgelopen maanden ben ik veel op pad geweest en is er ook weer veel veranderd. Zowel in mijn privé- als werksituatie. Zowel fysiek als mentaal. Ik houd wel van verandering en verzet me er ook niet meer tegen. Sinds mijn nieuwe leven in Spanje denk ik nu soms tot de ‘porque no?-generatie’ te behoren.

Nu ben ik in de jaren ‘70 opgegroeid en behoorde altijd al tot de generatie X of Nix, ook wel ‘generatie te veel’ genoemd. Deze kenmerkt zich onder meer door het hebben van te veel keuzes, te veel verandering, te veel informatie en te veel concurrentie. Ik ben dus waarschijnlijk redelijk gewend aan veranderde situaties.

Ik ben al vaak verhuisd en hecht gemakkelijk aan nieuwe plekken. I
k heb niet zoveel spullen en dat bevalt eigenlijk heel goed. En ik besefte me pas hoeveel verschillende soorten werk ik in mijn leven al heb gedaan als ondernemer vanaf 25 jaar oud. Ik heb al veel rollen en functies gehad en kom ook langzaam tot de conclusie dat al deze ervaring weer helpt bij het bedenken van nieuwe plannen. Niet dat alle plannen zomaar van de grond komen, maar ze zijn er en ik heb vertrouwen dat er iets moois uit gaat komen. Als je je openstelt voor iets, komen mensen op je pad, waarmee je weer verder kunt ontwikkelen.

Bij mij is er dus weer meer dan voldoende stof om het nieuwe jaar in te gaan en ben erg benieuwd wat 2018 allemaal te bieden heeft. Ik houd je op de hoogte. Ik wens je een geweldig nieuw jaar toe en hoop dat het de veranderingen gaat brengen die jij wenst.
Namaste.

Michiel van Buuren