Verschillen smaken wel?

13 Januari 2018

verschillen-smaken-wel-1Wie in een lange relatie zit, neemt automatisch trekjes, gewoonten en zelfs bacteriën van de ander over. Een nieuwe studie van Duitse en Poolse wetenschappers voegt daar nu nog een extra element aan toe: ook onze smaakpapillen zouden op elkaar afgestemd worden, als we een tijdje samen zijn. De studie testte de reuk- en smaakvoorkeuren van de proefpersonen door ze aan verschillende geuren te laten ruiken, zoals roos, eucalyptus, gerookt vlees en leer.

Ook kregen ze smaken op hun tong: zoet, zuur, bitter en zout. Conclusie? Hoe langer de koppels samen waren, hoe groter de kans dat ze dezelfde voorkeuren hadden voor smaak en geur. Hoe gelukkig ze waren in de relatie, had geen invloed op de onderzoeksresultaten.

Een sluitende verklaring voor dit fenomeen hebben de onderzoekers niet, al kunnen ze wel voorzichtige vermoedens uiten op basis van eerder onderzoek. Een gedeelde omgeving en gewoonten, en het voortdurend worden blootgesteld aan dezelfde geuren en smaken, kan voor dezelfde voorkeuren zorgen bij koppels. Al zou het omgekeerd natuurlijk ook kunnen dat je voor een partner kiest met dezelfde voorkeuren qua voeding. Om het fenomeen te kunnen verklaren is nog meer onderzoek nodig, aldus de wetenschappers. Laat in de tussentijd die gedeelde maaltijd vooral smaken vanavond.

Kosta redactie