Vettoename tijdens de menopauze

12 Oktober 2018

vettoename-tijdens-de-menopauze-1De menopauze is iets waar elke vrouw mee te maken krijgt op een gegeven moment in haar leven. Het vrouwelijk lichaam is hier dan ook op voorzien en op gemaakt. Maar toch brengt de menopauze iets dat veel vrouwen liever niet zouden hebben, vettoename. Hoe komt het en wat kan je er tegen doen?

Vettoename wilt zeggen een verhoogde vetopslag, wat dan kan lijden tot gewichtstoename, dit gebeurt wanneer de productie van oestrogeen wordt verminderd. Oestrogeen is een hormoon dat in de tienerjaren zwaar wordt geproduceerd, hierdoor worden de eierstokken geactiveerd en worden de eieren in de eileiders vrijgegeven. Dit proces gaat door totdat de vrouw ongeveer op het einde van haar 40 jaar is. Vanaf dat een vrouw ongeveer 50 jaar is neemt het een beetje af. Uiteindelijk, wanneer de niveaus van oestrogeen dalen tot het punt dat de ova-afgifte wordt gestopt, verschuift het vrouwelijk lichaam zijn energieverbruik van reproductie naar behoud van de gezondheid.

Op dit moment wordt het lichaam vatbaarder voor hormonale variaties en veranderingen, die vaak leiden tot een hoger vetpercentage. Toch is gewichtstoename niet de enige boosdoener tijdens de menopauze, een hormonale onbalans in het lichaam kan hier namelijk aan bijdragen. Daarom speelt de balans van insuline, cortisol, schildklierhormonen en leptine een grote rol.

Heel veel is hier niet aan te doen. Wel is het belangrijk om gezond en gevarieerd te eten en voldoende te bewegen. Vrouwen ouder dan vijftig verliezen meestal hun spiermassa door te weinig te bewegen, dit veroorzaakt ook osteoporose. Probeer daarom minstens 20-30 minuten per dag te lopen of sporten. Het is belangrijk om actief blijven en je lichaam in goede conditie houden.

Kosta redactie