De vijf beste wijnen uit de provincie Málaga

25 September 2020

vijf-beste-wijnen-malaga-1Elk jaar kiest "Sabor a Málaga", het promotieplatform voor streekproducten, de beste wijnen uit de provincie in de diverse categorieën wit, rood en  zoet. De jury bestond uit zes van de voornaamste sommeliers uit de provincie die alle wijnen blind hebben geproefd.  

De winnaars van dit jaar zijn Afrutado Seco Cortijo La Fuente 2018 van Bodegas Cortijo La Fuente, Ariyanas Naturalmente Dulce 2018 van Bodegas Bentomiz, Lunares Tinto 2018 van Bodegas Lunares, Vinana 2015 van Bodegas Kieninger en Oro Viejo van Bodegas Quitapenas.  

Op 27 juni jl. organiseerde Experiencia Verema Málaga, in het prachtige Miramar hotel  te Málaga een speciale wijnproeverij waarbij de vijf winnaars werden geproefd door vijftig wijnprofessionals. De wijnen werden geserveerd in perfecte harmonie met streekproducten, geselecteerd door chef Sergio Garrido. De Málaga Wine Guide was uitgenodigd.

Afrutado Seco Cortijo La Fuente 2018, van Bodegas Cortijo La Fuente

Het is niet de eerste keer dat deze bodega uit Mollina in de prijzen valt. Ditmaal met de droge witte wijn van Moscatel de grano menudo en Pedro Ximen. Het is een ware trend de laatste jaren om naast de bekende zoete wijnen van moscatel, ook droge wijnen van deze aromatische druif te maken. Wijn vol bloemige geuren van oranjebloesem en jasmijn, tot een vleugje venkel aangevuld met mooie citrustonen. De bodega gebruikt zelf voor deze wijn de lastig te vertalen term "afrutado" hetgeen niet zoet of halfzoet betekent maar duidt op een droge wijn met zoetfruitig karakter. De wijn "voelt" als het ware niet droog maar is het wel. De wijn heeft een fantastische prijs/kwaliteit verhouding.   

Ariyanas Naturalmente Dulce 2018

Een prachtige zoete wijn van de Nederlandse bodega Bentomiz. Geen verrassing op de lijst van winnaars omdat diverse wijnen van deze bodega worden gereserveerd in restaurants met Michelin sterren.  Deze wijn is de pure elegantie en expressie van moscatel in een zoete wijn. De wijn heeft een mooie zuurgraad om ook ronduit fris te zijn en de wijn de juiste balans te geven tussen zoet en zuren. De wijn heeft zelfs enige mineraliteit.

Bij de wijnbereiding "naturalemente dulce" zijn geen trucjes toegepast bijvoorbeeld door het toevoegen van alcohol om de fermentatie voortijdig te stoppen om voldoende restsuiker te creëren. Het is puur natuur van laat geoogste, rijpe druiven die wijn oplevert met voldoende restsuiker van zichzelf na de fermentatie van de most tot wijn.  

Een wijn om in te lijsten en een voorbeeld van een uitstekend gemaakte moderne zoete wijn. 

Lunares Tinto 2018 van Bodegas Lunares

Een krachtig bewijs dat Ronda een steeds belangrijkere rol inneemt als producent van uitstekende rode wijnen. Waar mensen binnen en buiten de provincie warm voor lopen. Deze wijn is een blend van vooral Syrah (55%) en daarnaast Tempranillo, Merlot en Granacha.  Een wijn met volop karakter door de robuuste en krachtige Syrah maar ook een fluweelzachte wijn door onder andere de zachte tannines . Een wijn die uitnodigt te blijven drinken. Fris door de hoogte van de wijngaarden van 600 tot 1000 meter, maar ook "warm" door het microklimaat van de omgeving. Een korte houtopvoeding van 6 maanden is precies voldoende om de wijn wat extra structuur te geven. 

Vinana 2015 van Bodegas Kieninger

Bodega Keiniger is bekend vanwege zijn volledige natuurlijke, ecologische  productiewijze en geheel eigen(wijze) stijl op zoek naar het pure karakter van de diverse druivensoorten.  Deze wijn is gemaakt van drie Franse druivensoorten Cabernet  Sauvignon, Cabernet Franc en Merlot. Daarmee lijkt deze in eerste gezicht op een Bordeaux imitatie maar is dat allerminst. De wijn heeft mooie complexiteit, maar is lichter en ronduit sappiger en is  makkelijker doordrinkbaar onder andere door hele zachte, rijpe tannines. Dieprode kersenkleur en zowel in de neus als in de mond boordevol rijp rood fruit.  Knisperend, puur natuur. Bergkruiden en witte peper geven extra pit.

Oro Viejo van Bodegas Quitapenas

Als we het hebben over een wijn uit de echte traditie van Málaga dan is het wel deze wijn van Bodegas Quitapenas.  Een "vino de licor" (versterkte wijn) met vijf jaar houtopvoeding (trasaňejo) gemaakt van Pedro Ximenez en Moscatel de Alejandria. Diepdonkere kleur met hoog suikergehalte.

In neus en mond een zwoele mix van overrijpe rozijnen, honing, "pastelleria", ver vleugje amandel en het "oude" hout van de solera. Mooi stroperig, hangend in de mond. Een wijn aan de hele andere kant van het spectrum aan zoete wijnen uit de provincie dat begint met "naturalemente dulce" en eindigt met deze zware krachtpatsers. Een waar genot voor de echte liefhebber van dit soort wijnen. Tevens uitstekende prijs/kwaliteit verhouding.

Bij deze prachtige winnende wijnen uit de provincie koos chef Sergio Garrido passende streekproducten met het label "Sabor a Malaga" waaronder geitenkazen uit de provincie, honing uit Frigiliana, olijven uit Alora, en "chivo lechal" uit Málaga (lastig te verlaten te vergelijken met het met zuiglam maar dan van geit) en "tomate heuvo de toros" uit Coín (letterlijk vertaald tomaat stierenbal ofwel hele grote tomaten).

Eens te meer werd bewezen dat streekwijnen vaak goed gaan met streekproducten. Het loont om inkopen te doen vanuit de kilometer zero filosofie. Hoe dichter bij huis, hoe beter. Goed voor mens en milieu. Vergeet daarbij vooral niet de kampioenen van de provincie.

Ron Haarman