Vijfde recordjaar voor Antwerpen

26 Maart 2018

vijfde-recordjaar-voor-antwerpen-1In de Antwerpse haven is in 2017 voor 223,6 miljoen ton goederen behandeld, bijna 4,4% meer dan het jaar ervoor.

Antwerpen is de enige haven met een mooie en continue groei die nog groter is dan vorig jaar. Het vijfde recordjaar op rij kwam er onder meer door opnieuw een stevige groei van 4,1% bij de containers, goed voor 122,9 miljoen ton, net iets meer dan de helft van het havenverkeer. Ook het vloeibaar massagoed, de tweede sector van de haven, steeg, met 5,7% tot 73,1 miljoen ton.

Zowel aardoliederivaten als chemicaliën, alles gaat er op vooruit. Het geeft een indicatie van hoe goed de chemie presteert. In de breakbulksector presteerde de staalbehandeling opnieuw goed. De overslag van roll-on-roll-off-verkeer steeg zelfs met 10,5% tot ruim 5 miljoen eenheden. Het aantal behandelde auto’s steeg 4,0%, tot 1,2 miljoen stuks. De enige overslag die daalde, was die van het droog massagoed. Dat wordt volledig verklaard door de kolen, die bijna volledig verdwenen zijn door de energietransitie. Volgend jaar zijn de kolen mogelijk helemaal weg.

Het aantal zeeschepen dat de Antwerpse haven vorig jaar aandeed daalde 1,7%, tot 14.223 stuks. Maar die schepen zijn wel gemiddeld 3,2% groter.


Kosta redactie