Vis of schaaldieren?

27 Maart 2018

vis-of-schaaldieren-1Het is gezond om minimaal een keer per week vis te eten. Over het algemeen bevat vis namelijk veel proteïne en omega-3 vetzuren en deze zijn goed voor je lichaam.

Geldt dit ook voor schaaldieren?

Over het algemeen bevat vis, zoals zalm, veel meer omega-3 vetzuren dan schelpdieren. Deze vetzuren verlagen het risico op hart- en vaatziekten en daarom zijn schaaldieren wat betreft de inname van omega-3 vetzuren geen goed alternatief voor vis. Vissen met een hoog omega-3 gehalte zijn bijvoorbeeld zalm, haring en makreel.

Schaal- en weekdieren zijn een uitstekende leverancier van proteïne, vooral mosselen, kreeft en octopus. Wie in een keer veel proteïne binnen wil krijgen, kan het beste octopus kiezen. Wat betreft calorieën schelen schaaldieren en vis niet zoveel, met uitzondering van gefrituurde producten. Vis leent zich verder uitstekend om cholesterolwaardes te verlagen en ook schaal- en weekdieren kunnen hieraan bijdragen.

Mosselen, oesters en kreeft zijn ook goed, terwijl garnalen en gefrituurde calamari de cholesterol juist kunnen verhogen. Daarnaast bevat vis veel vitamines en mineralen. Denk hierbij aan vitamine A, D en B12. Alles bij elkaar is vis dus de betere keuze, maar schaal- en weekdieren zijn een uitstekend alternatief om mee af te wisselen.

Net als bij vis is het belangrijk om goed geprepareerde en verse ingrediënten te gebruiken.

Kosta redactie