Vochtige wc-doekjes

31 Januari 2018

vochtige-wc-doekjes-1
We gebruiken het allemaal wel eens: vochtig toiletpapier, doekjes voor babybilletjes of om make-up te verwijderen. Vochtige doekjes worden de laatste 15 jaar alleen maar populairder.

Helaas gooien we ze na gebruik vaak in het toilet, en daar zorgen ze vaak voor heel wat problemen. Gewoon toiletpapier valt uit elkaar als je het doorspoelt, er blijft alleen een grijs papje van over. De meeste vochtige doekjes hebben echter een sterke vezelstructuur waardoor ze niet of maar heel traag oplossen in water.

Dat zorgt er in de eerste plaats voor dat je toilet en septische put sneller verstopt zullen raken. Je moet dus vaker je put laten ruimen, en zal dus ook vaker moeten betalen. Ze hebben hetzelfde effect op de openbare riolen: vochtige doekjes hebben de neiging om samen te klitten, waardoor ze de pompstations en zuiveringsinstallaties verstoppen.

De kosten voor de schoonmaak, het herstel van de pompen en de verwerking van al dat afval worden uiteraard doorgerekend in je waterfactuur. Bovendien zorgen de doekjes ook voor milieuschade: als een pomp vastloopt door samengeklitte doekjes, komt er soms vuil rioolwater in beken en rivieren terecht.

Kosta redactie