Vol is vol?

10 Februari 2018

vol-is-vol-1Je vol voelen na het eten en daadwerkelijk vol zitten, zijn twee heel verschillende dingen. Dat concludeert voedingsdeskundige Guido Camps na onderzoek. Camps promoveerde aan de Universiteit van Wageningen op het verschil tussen je vol voelen en vol zitten.

Voor het onderzoek dronken proefpersonen verschillende soorten shakes die 50% koolhydraten, 30% vetten en 20% eiwitten bevatten. Sommige shakes waren zo dik als yoghurt die 100 calorieën bevatten, en andere waren zo dun als melk en bevatten 500 calorieën. Vervolgens werden MRI-scans gemaakt om de maaglediging te bekijken.

Als de proefpersonen de yoghurtachtige shake dronken, bleken ze zich veel voller te voelen, terwijl op de scan te zien was dat hun maag al heel leeg was. Het drinken van de dunnere shakes met meer calorieën bracht het tegenovergestelde effect teweeg. Maaglediging heeft dus niets te maken met hoe dik een substantie bijvoorbeeld is, maar met de hoeveelheid calorieën die erin zitten.

Subjectieve gevoelens, zoals hoe vol je je voelt, zijn juist niet afhankelijk van calorieën. Dat vermoedde men al, maar het is nu voor het eerst duidelijk met MRI aangetoond.

Kosta redactie