De vooroordelen over bio-consumenten

31 Augustus 2018

vooroordelen-over-bio-consumenten-1Mensen die biologisch eten dragen geitenwollen sokken en rijden met een bakfiets! Of toch niet?

Uit het onderzoek van iVOX blijkt dat mensen die niet biologisch eten nogal wat vooroordelen hebben over bio-consumenten. Wie geen bio consumeert, ziet de bio-consument niet als gelijke. Slechts 2 op de 10 van de mensen die niet biologisch eten zijn ervan overtuigd dat bio-consumenten mensen zijn zoals zij.

1 op de 5 van de niet biologische consumerende Belgen, beweren dat ze mensen die dat wel doen kunnen herkennen op basis van hun uiterlijk. 43% van die niet-bio kopers zegt dat ze een lange baard of sikje hebben, en 32% denkt dat ze dreadlocks hebben.

Daarnaast heerst ook de gedachte bij niet bio-consumenten dat bio-consumenten zich minder ergeren aan lichaamshaar. Al blijkt dat volgens het onderzoek niet te kloppen, 32% van de niet bio-kopers zegt een hekel te hebben aan overmatig lichaamshaar, tegenover 34% van de mensen die wel bio kopen.

Niet alleen het uiterlijk, maar ook hun kledingstijl moet eraan geloven. Zo gelooft 33% dat mensen die bio kopen witte sokken en sandalen dragen, en geregeld tweedehandskleding kopen. Terwijl dat geen van beide groepen te spreken is over de witte sokken.

In het tweede vooroordeel bezit wel een grond van waarheid. Zo kocht 40% van de niet bio-kopers ooit al tweedehandskleding, maar de grote voorstander blijkt toch de bio-consument te zijn, waarvan 60% al eens tweedehands ging shoppen.

Wat ook blijkt te kloppen, is dat bio-consumenten meer begaan zijn met hun medemens. 61% Van hen geeft aan dat ze in de eerste plaats begaan moeten zijn met onze medemens tegenover slechts 47% van de andere consumenten. Bio-consumenten geven vaker aan dat het verstandig is om rekening te houden met zaken die kunnen mislopen in het leven dan niet-bio-consumenten (non-bio: 19%, bio: 27%).

Conclusie: vooroordelen zijn vaker niet correct dan correct. Opletten dus hiermee.

Kosta redactie