Vrouwen begrijpen honden beter

6 Maart 2018

vrouwen-begrijpen-honden-beter-1Hondenbaasjes begrijpen meteen wat hun favoriete huisdier wil zeggen als die begint te grommen, kwispelen of springen. Vooral vrouwen zijn daar goed in, zo blijkt uit een studie van onderzoekers van de Loránd Eötvös-universiteit van Boedapest.

Eerst namen zij het gegrom van achttien honden op. De dieren deden dat om hun eten te beschermen tegen andere honden, of terwijl ze in de weer waren met een speeltje of omdat ze zich bedreigd voelden door een vreemde. In een tweede fase van het onderzoek moesten veertig mensen naar de opnames luisteren én oordelen hoe het gegrom klom.

Waren de honden bang, speels, agressief, wanhopig of gelukkig? Daarna moesten ze raden naar de juiste context van het gegrom. Over het algemeen haalden de deelnemers best goede scores bij het identificeren van de context. Zo hadden ze een succespercentage van 63%. Vrouwen waren er daarbij een stuk beter in dan mannen.

Men stelt dat vrouwen empathischer en gevoeliger zijn voor de emoties van anderen. Dat helpt hen om het gegrom beter te begrijpen.

Kosta redactie