Waar komt de naam Torremolinos vandaan?

23 Juli 2018

waar-komt-de-naam-torremolinos-vandaan-1Torremolinos is nog steeds een bekende badplaats voor Belgen en Nederlanders, maar waar komt de naam vandaan? De eerste keer dat de naam Torremolinos ergens verschijnt is in het jaar 1748. De naam verwijst naar het grote aantal watermolens die langs de kust te vinden waren. Ook wordt de uitkijktoren vermeld.

De watermolens werden gebruikt voor de maalindustrie. De enige molen die nu nog te zien is, is de gerestaureerde Molino de Inca en diverse resten van andere molens zoals die van de Molino de Batán, Molino del Moro en Molino de Cea. In de tijd van de Moorse bezetting kreeg deze plaats de naam Molina.

Nadat de Katholieke Koningen het land hadden veroverd besloot men een verdedigingstoren te bouwen om de aanvallen vanuit Afrika te voorkomen. Die toren werd gebouwd rond 1300 en kreeg de naam Torre de los Molinos en enkele jaren later de naam Pimentel, de naam van een in die tijd bekende generaal. Deze toren is 12 meter hoog en bestaat uit twee verdiepingen met gaten van waaruit men niet alleen de zee en de kust in de gaten kon houden maar ook eventueel kon schieten als dat nodig was.

Kosta redactie