Waar moet ik op letten bij het kopen van een computer?

1 November 2017

waar-op-letten-bij-kopen-van-computer-1

Met de Kerst en “Black Friday” - de 24ste van deze maand - voor de deur, kopen veel mensen een nieuwe computer, laptop, smartphone of tablet.
Maar wat kopen we eigenlijk, en waar moet je op letten bij het kopen van een computer, smartphone of tablet.

Het belangrijkste bij het kopen van een van deze vier producten, is te weten waar u het voor gaat of wilt gaan gebruiken.
U kunt het vergelijken met de aanschaf van een nieuwe auto. Als u twee  kinderen heeft en een hond, dan is een tweezitter geen goede optie.


Waar moet ik op letten bij het kopen van een smartphone?

Het belangrijkste van uw telefoon is de software. Met uitzondering van een paar onbekende zijn de opties: Android, IOS en Windows.
Android is onbetwist het beste besturingssysteem. IOS is het besturingssysteem van Apple en ook acceptabel.
Windows raad ik echter af, gezien de hoeveelheid gebruikers die uit frustratie hun telefoon tegen de muur smijten.
Voor andere, minder bekende besturingssystemen zou ik ook niet kiezen.

Afhankelijk wat u met uw telefoon doet of wilt doen, zoekt u de beste optie.
Als u er alleen mee wilt bellen en niets meer, neem dan de goedkoopste die u kunt vinden.

Maakt u veel foto’s met uw telefoon, let dan op de camera en de opslag. Hoe meer opslag u heeft, des te meer foto’s u op uw telefoon kan opslaan. Daarnaast hebben veel telefoons ook de optie om de opslag uit te breiden met een SD-kaart.
Hetzelfde geldt als u veel apps en spelletjes op uw telefoon wilt installeren.
Bijna in alle gevallen kan meer opslag geen kwaad en u kunt deze in de toekomst nodig hebben.

Gebruikt u veel de navigatie op uw telefoon? Neem dan een telefoon met een gyroscoop.

Bent u badmeester? Dan zeker een telefoon die waterbestendig is.

In tegenstelling tot computers zitten er tussen de diverse telefoons weinig verschillen. En zijn er weinig slechte smartphones op de markt. Echter is het vaak wijs om een iets ouder model te kopen en niet voor het nieuwste van het nieuwste te gaan. Zo bespaart u een hoop centen en hij is goed getest of tijdig van de markt gehaald, zoals de ontploffende Samsung Note 7.


Waar op te letten bij het kopen van een tablet

De belangrijkste vraag is waarschijnlijk, of u altijd internet wilt of alleen als er WIFI beschikbaar is.
Als u te allen tijde internet nodig heeft, dan heeft u een tablet met SIM-kaart nodig. En een SIM-kaart met G4.
Als u reeds een mobiel abonnement heeft met internet kunt u een kopie van uw SIM-kaart laten maken (in de telefoonwinkel van uw provider) en deze in uw tablet stoppen.

Voor het besturingssysteem en het maken van foto’s
geldt hier hetzelfde als bij de smartphone,
In het algemeen zijn bijna alle tablets prima, maar uiteraard zitten er wel verschillen in.
Gebruikt u hem om te skypen, e-mailen, facebooken, dan is bijna elke tablet goed; let er echter wel op dat er een camera aan de voorkant zit en er goede speakers en een microfoon in zitten.

Als u vooral spellen wilt spelen op uw tablet, dan is de snelheid van de processor / GPU en RAM erg belangrijk. In het algemeen is meer GHZ en ten minste 2GB RAM een goede hoeveelheid, hoewel, gezien daar ook verschillen in zitten en de gemiddelde fabrikant hier te weinig informatie over geeft, is dit moeilijk te zeggen.
In alle gevallen is het geen slecht idee om op internet wat onderzoek te doen voordat u er een koopt.

 

Laptops en desktop computers

De keuze tussen een laptop en desktop computer is makkelijk. Als u uw computer vaak mee wilt nemen, dan is uiteraard een laptop veel handiger dan een desktop.

Waar u wel rekening mee moet houden, is dat een laptop minimaal twee keer zo duur is als een desktop computer.

Of in andere woorden, bij een desktop computer krijgt u meer vermogen, snelheid, etc., voor minder geld.
Dit geldt vooral voor computers met veel grafisch vermogen, zoals computers voor de laatste generatie computerspellen en videobewerking. De gemiddelde desktop kost hier rond de 1200 € en bij een laptop ligt dit tussen de 4000 en 6000 €.

Het voordeel van een computer of laptop is dat u in tegenstelling tot de smartphone en tablet zelf kunt beslissen welk besturingssysteem u er op installeert. Met uitzondering van MAC (Apple computers). U kunt dus Windows, Linux, etc. als uw besturingssysteem gebruiken.
Echter komen bijna alle computers en laptops inclusief geïnstalleerd besturingssysteem. Dit betekent echter niet dat u dit niet kunt wijzigen, mocht u dat willen.

Het belangrijkste bij een laptop is de koeling, en dit is nog belangrijker als u hier aan de Costa del Sol woont.
Als bepaalde delen van de computer te warm worden dan gaat deze om te beginnen langzamer werken, om oververhitting te proberen te voorkomen. Mocht dat niet genoeg zijn, dan gaat uw computer uit.
De meeste laptops hebben goede koeling, maar er zijn altijd wel een paar probleem modellen. Daarom is het aan te raden dit op internet na te kijken voordat u er een koopt.

Daarnaast is een goed onderhoud van uw laptop ook heel belangrijk. Gezien stof de koeling van uw laptop kan verslechteren, is het aan te raden uw laptop eens in de zoveel tijd te stofzuigen (terwijl de laptop uit staat).
Bij desktops is koeling bijna nooit een probleem, gezien ze veel groter zijn en ook grotere ventilators hebben. Daarnaast zijn eventuele koeling problemen ook makkelijk op te lossen. Voor het onderhoud geldt hetzelfde als voor de laptop.


De grafische kaart (GPU)

Het grootste verschil bij computers en laptops zit hem in het grafisch vermogen. Voor een beetje facebooken en tekstverwerken maakt dit niet zo veel uit. Echter, als u programma’s gebruikt of spellen wilt spelen die veel grafisch vermogen vereisen, is dit een van de belangrijkste dingen. Hiernaast heeft u ook een processor nodig die snel genoeg is en voldoende werkgeheugen om het geheel te ondersteunen.


Waar u op moet letten:

  • Integrated graphics / gráficos integrados
    Oftewel, de grafische kaart is geïntegreerd. Er zit dus geen extra fysieke kaart in uw laptop of computer.
    Dit heeft het voordeel dat het compact is en minder stroom verbruikt; dit is alleen niet geschikt voor mensen die een serieus grafisch vermogen van hun computer verwachten.
  • Dedicated graphics / gráficos dedicados
    Oftewel, een toegewijd grafische kaart. In dit geval zit er dus een fysieke extra kaart in uw laptop of computer. Dit is een must indien u serieus grafisch vermogen nodig heeft.


Computer specificaties

Waar u ook een computer koopt, u krijgt er een hele reeks specificaties bij, zoals I7, I5, GB RAM, 1 TB SSD, 3.4 GHZ, etc.


Maar wat betekent dit allemaal?

We gaan er vaak van uit dat meer beter is. Een 3.4 GHZ processor is bijvoorbeeld beter en sneller dan een 2.6 GHZ processor. Dit is echter niet correct! Alleen op basis van de GHZ kunnen we deze conclusie niet trekken.
Processors van meer dan tien jaar geleden hadden ook al 3.4 GHZ, en deze in vergelijking met een 2.0 GHZ processor van dit jaar, zijn extreem langzaam.

Om het eenvoudig te houden en FSB te negeren heeft een processor GHZ (snelheid) en MB Cache (werkgeheugen).
De cache is simpel gezegd de hoeveelheid data die de processor tegelijkertijd aan kan.
Dus een processor met 4 MB Cache en 4 GHZ is bijvoorbeeld bijna net zo snel als een processor met 8MB en 2 GHZ.
Dit voorbeeld is niet helemaal waar, maar we houden het makkelijk.

De meest voorkomende processors in computers zijn de Intel i3, i5 en i7 processors. Het grootste verschil zit hem hier in het aantal “cores” (kernen).
Hoe meer cores een processor heeft, hoe beter die is in multitasking. Een i3 heeft de minste en een i7 heeft de meeste.
Dit betekent echter niet dat een i7 sneller is dan een i3. Het hangt er helemaal vanaf wat u met de computer doet. Het gemiddelde moderne computerspel gebruikt maar 1 core. Dus of u er nu twee of zes heeft, maakt niets uit. Dus in dat geval beter een snellere i5 voor hetzelfde geld, dan een i7.

Ik hoop dat dit u een beter idee geeft over wat u eigenlijk koopt. En voor de aankoop is het altijd aan te raden om het model even op internet op te zoeken.

Ron Kuijsters Tokos