Waarom ben je ongezellig als je niet drinkt?

15 November 2018

waarom-ongezellig-als-je-niet-drinkt-1Terrasjes doen staat vaak synoniem voor alcohol gebruiken. Als je niet drinkt krijg je regelmatig de vraag waarom je niet drinkt of je krijgt de opmerking: “Doe niet zo ongezellig en neem er een!” Op de een of andere manier wordt niet drinken snel gezien als ongezellig.

Mensen zijn gewend om iets op een bepaalde manier te doen, ook alcohol drinken is vaak een gewoonte geworden. Dat geldt voor jonge en oudere mensen. Maar als we willen kunnen we gewoontes veranderen. Het brein kan je op elke leeftijd veranderen. Eigenlijk is het heel simpel. Je moet ergens mee starten en ergens mee stoppen. Gelukkig is ons brein heel flexibel om je hierin te ondersteunen.

Kennis en bewustwording

Kennis en lezen over alcohol en wat het doet voor je is belangrijk, echter inzicht en bewustwording krijgen in je gewoonte is nog belangrijker. Realiseren dat iets je niet meer helpt of dat bepaalde gewoonten nutteloos zijn en niets qua waarde meer toevoegen aan je persoon. Je blijft immers net zo gezellig en leuk hoor als je aan een 0.0 biertje zit!

Jaren geleden kreeg ik belangrijke inzichten door het boek “De verslaving voorbij” van Jan Geurtz. Ik werd direct geraakt door de verhalen van de schrijver. Bij mij was er een gewoonte ontstaan doordat ik in een soort “crisis” was beland. Door dit boek kreeg ik weer nieuwe inzichten in mezelf en in mijn gewoonten. Ik maakte de keuze om voor balans en bewustwording te kiezen, wat mij goed heeft geholpen.

Om bijvoorbeeld te stoppen of te minderen met drinken moet je je er eerst bewust van zijn dat je drinkt. Niet dat je volledig moet stoppen met alcohol drinken, maar bewustwording van wat je aan het doen bent en hierin een balans vinden is heel belangrijk. Bewustwording werkt voor de langere termijn veel beter en je voelt je er prettiger bij omdat niets moet. Dat is wat ik graag wil meegeven in dit artikel. Ergens aan werken kan zeker ook op een plezierige manier.

Om je ergens van bewust te zijn moet je ook meer weten over gewoontes. Een gewoonte is ingesleten en gaat automatisch zonder dat je er bewust van bent. We kunnen spreken over maatschappelijke en persoonlijke gewoonten. Regelmatig hoor ik de vraag als ik met een stel vrienden afspreek: “waarom neem je geen wijn, gezellig toch”. Je wijkt af van wat veel mensen doen en daar reageren mensen op. Dat geldt ook voor mensen die roddelen of een vooroordeel hebben over iets. Wij mensen doen nu eenmaal graag wat de groep doet, kuddedieren als we zijn.

Ondertussen weten wij dat (overmatig) alcohol de hersenen schaadt en, vooral bij jongeren, ervoor zorgt dat bepaalde hersendelen niet goed tot ontwikkeling komen. Ook stagneert er energie om bepaalde zaken te ondernemen of wensen in je leven te creëren. Gelukkig zijn we allemaal bewuster bezig met gezond leven en worden we tegenwoordig overstelpt met artikelen over de schadelijke effecten van alcohol, ook op de langere termijn, en de invloed op lichaam en geest.


Tips

Begin met kleine veranderingen. Breng een kleine verandering aan in je gedrag. Denk aan je motivatie. Waarom wil jij ook alweer je gedrag veranderen? Je zult ervaren dat deze kleine veranderingen zullen veranderen in grotere veranderingen. Deze zullen je ook meer inspiratie en zelfvertrouwen geven om ermee door te gaan. Tevens zullen de nieuwe gewoonten settelen in je hersenen zodat ook dit automatisch zal gaan. Drink je? Doe het niet elke dag, maar zoek een gezonde balans. Ga mediteren of maak een wandeling over de prachtige stranden aan de Costa del Sol...!

Petra van den Berg