Waarom Spanje wereldwijd andere toeristische landen voorbij steekt

13 Mei 2018

waarom-spanje-wereldwijd-andere-1

Al verschillende keren bezocht ik de Caraïben. Meestal reis ik het eiland rond, want een all-inclusive aan het strand, zonder meer, is niet aan mij besteed. Wel verbleven we bijvoorbeeld enkele dagen aan een populair wit strand met kristalhelder water en veel resorts. Wanneer ik daar dan in een hotel verblijf, moet ik telkens weer denken aan Spanje, en hoe volstrekt onnodig het kan lijken om als Europeaan helemaal naar de Caraïben te vliegen, louter voor mooie stranden, palmbomen en zon. Die vind je in Spanje immers ook! En vaak met een betere prijs-kwaliteit verhouding bovendien.

Gelukkig steek ik niet enkel daarvoor de Atlantische Oceaan over. Het tropische gevoel, de vibes, de muziek, de lokale cultuur… Dat maakt het zo anders en zó de moeite waard. Maar is het louter voor ‘fun in the sun’, dan kies ik graag Spanje, al woon ik er al jaren. Het uitgestrekte, gevarieerde Spanje kun je immers eindeloos ontdekken en genieten. Ook als je geen strand wilt, maar bijvoorbeeld bergen of natuur.

waarom-spanje-wereldwijd-andere-2

Dat is niet alleen mijn mening of ervaring, maar ook die van andere expats in Spanje. Zo koos een bevriend Amerikaans koppel al herhaaldelijk voor de Balearen. De voorbije Semana Santa trokken ze naar het rustige Menorca, vol paradijselijke strandbaaitjes verborgen in het groen, unieke natuurlijke panorama’s en zonsondergangen, fantastisch mediterraans eten, watersport,… noem maar op. En helemaal niet ‘overpriced’, zoals vaak juist wel het geval is in andere toeristische gebieden wereldwijd.

Een andere Semana Santa kozen mijn vriend en ikzelf voor een reisje naar Gran Canaria. Via een ongelooflijke aanbieding hadden we voor belachelijk weinig geld onze binnenlandse vlucht én een uitstekend hotel met rooftop zwembad, vlákbij het gezellige strand in de bruisende badstad Las Palmas, ontbijt inbegrepen. We waren euforisch: vijf zonnige dagen die zo vlak na de winter écht als vakantie aanvoelden, onder een strakblauwe hemel en in een perfecte temperatuur van 25 graden, met prachtig koloniaal erfgoed om te ontdekken, wilde natuur en een heerlijke sfeer ‘s avonds aan het mooi verlichte stadsstrand, met live-muziek uit verschillende werelddelen. In sommige dorpjes waande ik me zelfs in Zuid-Amerika, terwijl ik maar korte tijd had moeten vliegen. Geen wonder dat Spanje de laatste jaren alle records breekt in toerisme!

waarom-spanje-wereldwijd-andere-3

Neem 2017. Meer dan 82 miljoen buitenlandse toeristen bezochten het land. Dat is bijna vijf keer de bevolking van Nederland, en bijna acht keer die van België! Daarmee is Spanje nu de tweede populairste bestemming ter wereld, na Frankrijk, maar vóór de VS.

En voor wie nog twijfelt: mei is een van de mooiste maanden om Spanje te ontdekken. Ik herinner me Córdoba in mei: ik kon deze prachtstad toen bezoeken tijdens het Cruces de Mayo feest. Verspreid in de stad stonden met kleurrijke bloemen versierde kruisen, waar telkens de meest vreugdevolle Andalusische muziek weerklonk, en waarrond zich feestelijk opgedirkte, uitgelaten Spaanse menigten verzamelden, jong en oud door elkaar. Een unieke ervaring om Córdoba met haar befaamde Moorse erfenis tijdens dit feest te beleven.

En zo zijn er verschillende mei-festivals in Córdoba en verspreid over Spanje: een ode aan het leven, lekker eten, vriendschap en zonneschijn. De mooiste dingen in het leven die niet te koop zijn – je moet er in Spanje nooit lang naar zoeken!

Emmie Declerck