Waarom staand werken gezond is

24 Oktober 2018

waarom-staand-werken-gezond-is-1Als je een hele werkdag voor je bureau hebt gezeten, dan voel je ´s avonds stijfheid in je nem. Dat is ook normaal, je zit de hele dag in dezelfde verkrampte positie en dat is heel ongezond. Zo doe je er iets aan.

De Britse bewegingsexpert Dr. John Buckley van de Chester University raadt ons aan om elke dag drie uurtjes staand te werken. Volgens Buckley is dat een kleine moeite en kun je hetzelfde bureauwerk even goed staand doen. Het enige dat je nodig hebt, zijn hogere bureaus. Volgens de professor is staand werken de perfecte manier om de gevallen van obesitas te verminderen. Door elke dag drie uur recht te staan, zou je namelijk 144 calorieën verliezen. Bovendien helpt het ook om onze bloedcirculatie te verbeteren.

"Mensen zitten op het werk, daarna in de auto en ten slotte voor de televisie", vertelde hij aan BBC News. "Daardoor crasht ons metabolisme tot een minimum. Dat is niet natuurlijk. Mensen zijn bedoeld om recht te staan en te bewegen." Overigens is dr. Buckley niet de enige die waarschuwt tegen de heersende zitcultuur. Vorig jaar toonde een studie ook al een sterke link aan tussen te veel zitten en een verhoogd risico op diabetes.

Een andere studie uit Australië concludeert weer dat te lang zitten het risico op vroegtijdige sterfte verhoogt, zelfs al ben je fysiek actief. Volwassenen die elf of meer uren per dag zaten, hadden zelfs 40 procent meer kans om te sterven in de volgende drie jaar dan mensen die minder dan vier uur per dag zaten.

Er zijn al verschillende vormen van een staande bureau op de markt. Zelfs kleinere modellen die je kunt verplaatsen en op elke tafel kunt zetten. Een goed en recht postuur is belangrijk als je werkt en ook dat de hoogte van je bureau is aangepast en op jouw hoogte is afgesteld.

Kosta redactie