Waarom vroeg opstaan gezond is

22 Oktober 2018

waarom-vroeg-opstaan-gezond-is-1Zo’n extra 5 of 10 minuutjes blijven liggen als het kan in de ochtend kunnen deugd doen, maar is dat wel zo gezond?

Vroeg opstaan lijkt natuurlijk een aanslag op je slaap, maar dat is het niet. Je moet gewoon vroeger naar je bed, zodat je de volgende ochtend makkelijker uit je bed komt. In de avond kijken toch veel mensen vooral naar de televisie of ze scannen voor de honderdste keer Facebook. Daar word je echter niet gelukkiger van.

Ga om 22:00 naar bed en sta tussen 5:00 en 5:30 op. Je slaapt beter en je leert jezelf een routine aan. Zo leert je lichaam moe te worden tegen 22 uur, het duurt namelijk maar 22 dagen om jezelf iets gewend te maken.

Finse wetenschappers ontdekten dat ochtendmensen gezonder eten, waardoor hun verwerking van afval veel sneller gebeurd. Mensen die laat opstaan, eten daarentegen vaak meer suiker, minder eiwitten en hebben bovendien een grotere kans op vaatziekten.

Door simpelweg met de gordijnen open te slapen, word je eerder blootgesteld aan daglicht, waardoor het niveau van het slaaphormoon melatonine in je bloed afneemt. Deze hormonale verandering schuift je je biologische ritme op en helpt je eerder wakker te worden. In combinatie met onderzoek van de Appalachian State University - dat beweert dat mensen die vroeg op de dag sporten eerder inslapen én meer groeihormonen produceren - kunnen we wel stellen dat dit het beste idee in tijden is.

Vroeg opstaan is ook gezond voor je mentale geest. Je leert jezelf een routine en je kan al eens tijd maken voor jezelf. Ook krijg je meer werk gedaan mits dat er om 6 uur in de ochtend nog niemand wakker is om je af te leiden.

Alleen maar voordelen dus. Wel is he belangrijk om te weten dat vroeg opstaan gelijk staan aan vroeg slapen. Zorg dat je minstens 6 uur slaap hebt en dat je je uitgerust en fit voelt. Zo niet dan ga je best nog vroeger naar bed tot je je ideale uur hebt gevonden.

Kosta redactie