Waarom we melk ‘moeten’ drinken

8 Oktober 2018

waarom-we-melk-moeten-drinken-1Als van kleins af aan horen we overal “als je groot en sterk wilt worden dan moet je veel melk drinken”, maar is dat wel zo?

Melk zou goed zijn voor kinderen en ouderen die last hebben van broze beenderen, het zit vol vitaminen en veel kinderen drinken het graag warm met wat honing voor als ze niet kunnen slapen.

En ook al zijn we het zo gewend toch is het niet gezond voor ons, het is zelf zo dat volgens Dr. Willet, een professor die zich heeft verdiept in melk en wat het met ons doet, zegt dat melk meer schade brengt dan wat anders. Dit komt omdat, ondanks wat iedereen geloofd, nooit is aangetoond dat melk het risico op breuken vermindert.

In feite, volgens de Nurses' Health Study, kan zuivel het risico op breuken met 50% verhogen! Dit wordt ondersteund door het feit dat landen met de laagste consumptie van zuivel en calcium (zoals die in Afrika en Azië) de laagste percentages osteoporose hebben.

Gezien het feit dat ongeveer 3/4 van de wereldbevolking niet in staat is om melk en andere zuivelproducten te verteren, lijkt het duidelijk dat het voedsel geen ideale stof is voor consumptie. De gemiddelde consument weet dit echter niet. Het is zelfs zo dat iedereen van nature lactose intolerant is, maar dat ons lichaam het al zo gewend is dat het zich heeft aangepast aan lactose.

Hoewel melk lekker is in koffie, thee, kaas en andere producten, toch is het beter om het wat minder te consumeren. Kies hiervoor gezondere alternatieven zoals sojamelk, havermelk of iets dergelijks.

Kosta redactie