Wandeling door Sierra Crestellina in Casares

31 Maart 2019

wandeling-door-sierra-crestellina-in-casares-1

Het witte dorpje van Casares heeft een uitzonderlijke dramatische ligging op een rotsachtige klif aan de voet van het natuurgebied Sierra Crestellina. Het is gelegen zo’n 430m boven de zeespiegel en toch slechts enkele kilometers van de kust verwijderd. De laatste jaren is er veel moeite gedaan om de prachtige natuur in Andalusië intact te houden; zo werd ook in 1989 de Sierra Crestellina uitgeroepen tot een 478 hectare beschermd natuurgebied.

Er zijn een aantal wandelroutes van verschillende niveaus, waaronder de circulaire wandeling die wij lopen. De routes bieden prachtige vergezichten vanwege de ligging van Casares. Enerzijds ligt het in de nabijheid van de witte dorpjes van de Valle Genal, en anderzijds nabij de eikenbossen van het Alcornocales natuur gebied in Cadiz. Het is dan ook volop genieten van de verschillende types vergezichten gaande van bergen, over door windmolens bestrooide groene heuvels tot de rots van Gibraltar.

We ontdekken de variatie aan bomen waaronder dennen, eiken en kurkeiken. De indrukwekkende aasgieren zijn ook alom aanwezig en lijken ons te begeleiden tijdens de wandeling.

Hou nog wat energie over om na de bergwandeling ook de stijle dorpsstraatjes van Casares te bewandelen want er is heel wat lokale kunst en geschiedenis. Van het Moorse 13de eeuwse kasteeltje op de top zijn er weliswaar enkel nog de ruïnes te bewonderen, maar de uitzichten op dorp en omgeving maken de klim meer dan de moeite waard. In de 16de eeuw bouwden de Kapucijner monniken hun Iglesia de Encarnación, een klein kerkje met plattegrond in kruisvorm. Beide religies en architectuurstijlen zijn verenigd in de mudéjar-stijl klokkentoren. Verder zijn er o.a. nog te zien de Carlos III fontein, het Blas Infante cultureel centrum en de Romeinse baden. Door de eeuwen heen was deze omgeving een geliefd oord en Julius Caesar liet hier zelfs een prachtige villa verrijzen die heden nog steeds een historisch monument is. De inwoners van Casares zijn erg trots op deze culturele erfenis.

 wandeling-door-sierra-crestellina-in-casares-2

De wandel route ...

  • Lengte: ca. 8 km
  • Niveau: medium/ gemakkelijk
  • Tijd: 3 uur
  • Wikiloc: saskiam Casares

 


Het loopt over van de prachtige wandelroutes in Andalusië, en ze worden steeds beter aangeduid. Casares heeft trouwens een zeer informatieve website in het Engels. Toch is het soms niet makkelijk om de start te vinden.

De route Sierra Crestellina begint en eindigt in het dorp en is makkelijk te volgen. Het vertrekpunt is gelegen in de ‘Calle de la Carretera’ oftewel de MA-8300. Deze weg loopt van de A-7 aan de kust, net voor Manilva, en gaat langs Finca Cortesín tot het hoger gelegen deel van Casares. Bij het binnenrijden in Casares, meteen aan de eerste huizenrij links met restaurantjes zijn er wat handige parkeerplaatsen, althans buiten het hoogseizoen. Enkele minuten verder op de rechterkant aan de bergen, bevindt zich het paneel en vertrekpunt.

wandeling-door-sierra-crestellina-in-casares-3

Het eerste deel loopt over een asfaltweg tot aan de Puerto de las Viñas. Aldaar bij een driesprong gaan we rechtdoor op de aardeweg met bareel. Nu kan je niet meer missen en is het makkelijk wandelen op een bredere weg. Bij de refugio is het eventjes opletten dat je deze links houdt en voorbij wandelt en dan begint de afdaling op een nauwer bospaadje met wat kasseien, niet ideaal na regenval.

We gaan terug richting dorp en hier kan je naar zin eventjes of uren doorbrengen. Een heerlijke en lekkere afsluiter hebben we gevonden vlakbij de auto in het restaurantje Mi Cortijo dat bovendien een uniek uitzicht biedt op wat bewandeld en bezocht werd!

Saskia Meulemans