Washingtonia

16 November 2017

washingtonia-1

Na de enige echte Europese palm van vorige maand nu de meest bekende palm hier aan de Costa. De Washingtonia - een redelijk makkelijke naam om te onthouden - misschien ook omdat deze palm vernoemd is naar de eerste president van de Verenigde Staten, George Washington.

Er zijn eigenlijk drie soorten Washingtonia palmen, namelijk de Robusta, de Filifera en de Filibusta. Deze laatste is eigenlijk een kruising van de Robusta en de Filifera, komt weinig voor en is als zodanig niet erg belangrijk. De palmen Washingtonia Robusta en Washingtonia Filifera zijn de twee Washingtonia die je hier overal in tuinen, parken en langs wegen kunt vinden.

washingtonia-2

De Washingtonia Filifera is afkomstig uit het zuiden van de Verenigde Staten (Californië) en de Washingtonia Robusta uit Mexico. Ze behoren tot de familie van de “Palmae“ en beide soorten lijken zo erg op elkaar dat het verschil maar moeilijk te zien is. Vandaar maar één Spaanse naam: Washingtonia en één Nederlandse naam: Mexicaanse waaierpalm. De Engelse naam is Desert Fan palm en er zijn nog een aantal andere namen zoals Petticoat palm vanwege de dode bladeren die als een soort petticoat om de boom blijven hangen. Het wordt in bewoonde gebieden wel aangeraden deze dode bladeren te verwijderen in verband met brandgevaar.

De Robusta zie je het meest en het is ook de grootste
(langste) en groeit het snelst, tot wel 25 meter hoogte. Door de snelle groei is het ook de populairste palm bij kwekers (wat meer water en meer palmenmest en je hebt snel een flinke boom voor een redelijke prijs). Bij de kweker is de Robusta van een paar meter al gauw 40% goedkoper dan de Filifera. Niet alleen Nederlanders ´bin zunig´, ook de Spanjaarden, vandaar dat je hier aan de Costa bijna alleen maar de Washingtonia Robusta vindt.

Erg belangrijk is het niet, het zijn gewoon Washingtonia palmen, alleen als u er een in uw tuin wilt zetten zou ik de Filifera aanraden. Deze groeit langzamer, wordt minder hoog (15 meter) en is veel voller in de kruin. Hier bedoel ik mee dat er veel meer groene bladeren aan zitten voordat ze bruin worden. De lange Robusta heeft vaak niet meer dan maximaal een blad of tien en bij de Filifera is dat vele malen meer. Bij jonge bomen zijn er weinig verschillen te zien, maar bij de wat oudere exemplaren is dat wel zichtbaar. Ik zeg altijd de Robusta is én hoog én slank en de Filifera is eigenlijk robuust, groeit gedrongen dikker en met veel meer blad (zie foto’s, de palmen in een lange rij zijn Filifera).

Deze Washingtonia palmen zijn zo populair vanwege de snelle groei, ze zijn goed droogte bestendig (jonge bomen moeten wel veel water hebben ) en het is heel gemakkelijk grotere exemplaren te kopen en te plaatsen. Je kunt er al snel een mooie, volwassen tuin mee maken. Onderhoud beperkt zich tot het verwijderen van dode bladeren.

Kosta redactie