Wat is een app?

16 December 2017

wat-is-een-app-1

Een app is een stukje software dat je op je smartphone of tablet kunt installeren. Het is dus een soort van programma.
Hierdoor kun je dingen installeren die nog niet standaard op je apparaat stonden.

Dit was vroeger nog niet mogelijk. Als er dan geen klok op je toestel stond, dan had je helaas pech gehad.
Tegenwoordig download je gewoon een app en zo krijg je dan toch die klok. Eigenlijk kun je het zo gek niet bedenken of er is wel een app voor. Denk hierbij aan beveiliging, spelletjes, nieuws, tijd en muziek. Bijna voor alles zijn apps te vinden.

Het woord ‘app’ komt trouwens van het woord ‘applicatie’. Het lijkt een heel hip woord, maar dat valt reuze mee. Het staat gewoon voor een programma.


Hoe werken apps?

Apps werken eigenlijk heel simpel. De applicaties staan in de app-store. Dit is een soort webwinkel waar je apps kunt zoeken en downloaden. Er worden zowel gratis als betaalde apps aangeboden. Dit staat er meestal duidelijk bij vermeld.

Sommige apps zijn gratis, maar bieden dan wel weer in-app aankopen aan of bevatten advertenties. Je levert dan dus weer in op andere punten.

Gebruikers kunnen vanaf hun telefoon of tablet naar de juiste app-store gaan en daar dan apps downloaden. Na het downloaden moet de app nog worden geïnstalleerd en daarna kun je de applicatie gaan gebruiken. Het is dus eigenlijk heel simpel.
Pas wel op met de applicaties die je installeert!
Sommige apps bekijken namelijk alles op je telefoon. Lees daarom van tevoren goed wat een app allemaal mag en kan doen op je apparaat. Installeer ook geen apps waarvan je denkt dat ze onbetrouwbaar zijn. Dan kun je beter op zoek gaan naar een alternatief.


Besturingssystemen en app-stores

Welke app-store jij moet gebruiken, hangt af van het besturingssysteem van het apparaat. Een smartphone met Android als besturingssysteem moet gebruikmaken van Google Play. Gebruikers van de iPhone of iPad moeten bij de app-store van Apple zijn.

Dat zijn de twee grootste en meest gebruikte app-stores.
Dan is er ook nog de store van Windows. Als Windows het besturingssysteem is van bijvoorbeeld jouw smartphone, dan zul jij hier de apps moeten opzoeken. Er zijn nog meer app-stores, maar die worden lang niet zoveel gebruikt als de andere app-stores.

Een uitzondering daarop is trouwens de app-store van Amazon. Dit is een onafhankelijke app-store voor Android. Daar zijn inmiddels ook aardig wat applicaties te vinden. Niet zoveel als in Google Play, maar toch ook een redelijk aanbod.

Absolute Media Worldwide