Wat is het verschil tussen een optische en een coaxiale digitale kabel?
23 Juni 2018Bij home cinema systemen zijn er twee soorten digitale aansluitingen waar u mee geconfronteerd kunt worden. Dit zijn een optische aansluiting en een coaxiale aansluiting. Beide geven u de mogelijkheid om apparaten zoals decoders, TV’s, DVD spelers, BluRay spelers, etc. te verbinden met een home cinema versterker en/of receiver.
Optisch (Toslink)
De optische aansluiting, meestal aangegeven als ‘OPT’, ‘Optical’, ‘TOS’ of ‘Toslink’, is een vierkant-achtige aanslui-
ting. De overdracht van het signaal gaat niet via koper, zoals gebruikelijk bij veel audiokabels, maar via licht door een glasvezelkabel. Wanneer u de optische kabel in een poort steekt, dan kunt u aan de andere zijde van de kabel bij de connector een rood licht (beam) zien.
De wijze van transport noemt men daarom optisch, het type connector dat bij audio/video het meeste voorkomt heet Toslink. Deze Toslink connector moet nauwkeurig in de aansluiting geplaatst worden, en kan er maar op één manier in.
Let op dat u de connector met zorg aansluit en dat u altijd de plastic ‘dopjes’ van de connector verwijdert. Doet u dit niet, dan kan dit schade aan uw apparatuur of kabel tot gevolg hebben.
Coaxiaal (RCA)
Een digitale coaxiale kabel ziet er uit als een standaard tulpkabel, alleen dan met maar 1 connector. Ook de poort (meestal een zwarte of oranje kleur) ziet er uit als een standaard tulp aansluiting.
In tegenstelling tot optisch, waar het geluid via licht door een glasvezelkabel verstuurd wordt, maakt een coaxiale digitale audio kabel gebruik van een elektrisch signaal. Het versturen gebeurt via een 75 Ohm coaxkabel, bij voorkeur met een koperen ader.
Verschillen tussen coaxiaal (RCA) en optisch (Toslink)
- Optisch maakt gebruik van een glasvezel kabel, coaxiaal van een 75 Ohm coaxkabel.
Optische kabels hebben een toslink connector, coaxiale kabels een tulp (RCA) connector.
Optische kabels kunnen niet in een hoek gelegd worden en zijn kwetsbaarder.
Coaxiale stekkers zijn makkelijker in te steken.
Overeenkomsten tussen coaxiaal (RCA) en optisch (Toslink)
- Beide zijn geschikt om digitale audio formaten zoals Dolby Digital en DTS over te dragen.
- Voor de gemiddelde gebruiker is er geen waarneembaar verschil in de geluidskwaliteit.
S/PDIF
Naast optisch (Toslink) en coaxiaal, wordt ook S/PDIF veel gebruikt door fabrikanten van audio- en videoapparatuur. S/PDIF (ook wel geschreven als SP DIF of SP-DIF) staat voor Sony Philips Digital Interface. Met S/PDIF wordt een signaal bedoeld, wat in staat is om PCM (stereo, 2-kanaals) en 5.1 surround kanalen (zoals Dolby Digital en DTS) door een digitale kabel te transporteren. Dit kan een optische audio kabel zijn, maar ook een coaxiale audio kabel.
Optisch naar coaxiaal / coaxiaal naar optisch converters
Het kan voorkomen dat één van uw apparaten een optische in- of uitgang heeft, terwijl uw andere apparaat een coaxiale in- of uitgang heeft. In dat geval zijn er converters die, met behoud van de digitale kwaliteit en formaten, het signaal kunnen converteren.
Digitaal naar analoog / Analoog naar digitaal converters
Wanneer u een oudere receiver of versterker heeft, loopt u het risico geen digitale aansluitingen te hebben. In dit geval is het mogelijk om een digitaal optisch of coaxiaal signaal om te zetten naar een analoog stereo signaal. Deze converters worden ook wel Digitaal Naar Analoog Converters (DAC) genoemd.
Naast de hierboven genoemde situatie kan het ook voorkomen dat uw TV niet beschikt over een digitale audio uitgang, terwijl uw Sound Bar alleen maar digitale ingangen heeft. Dan heeft u een converter nodig die het analoge stereo audio signaal, omzet naar een digitaal audio signaal.