Wat voor persoon ben jij? 

9 November 2017

wat-voor-persoon-ben-jij-1

Hiermee bedoel ik niet of je lang of kort, dik of dun, man of vrouw bent, maar of jij op dit moment een negatief of positief zicht hebt? In het leven loop je tegen veel verschillende mensen aan, mensen die vrolijk zijn of alleen klagen. Welke persoon ben jij?

Negatieve denkers zijn mensen die enkel een overlevingsstrategie gebruiken waardoor ze zoeken naar wat er mis is, zodat ze zichzelf tegen gevaar kunnen beschermen. Jammer genoeg is dit een misplaatste strategie omdat deze gedachtegang eigenlijk de realiteit creëert. Weleens gehoord van de wet van aantrekkingskracht? Door je te concentreren op waar je bang van bent en wat je niet wilt, trek je juist dat naar je toe. Kijk maar naar Newton´s derde wet van actie ←→ reactie. Als een voorwerp A kracht uitoefent op voorwerp B, gaat deze kracht gepaard met een gelijke en tegenovergestelde kracht. Dus in feite, doordat je negatief denkt, reageer je negatief en krijg je een negatieve reactie.

Negatieve denkers worden vaak pessimistisch genoemd. Ze zijn meestal bang, verwachten het ergste en dwingen dit vooruitzicht instinctief op anderen af. Er wordt vaak gezegd dat optimisten gelukkiger zijn. En dat optimisten langer leven dan pessimisten, alhoewel een pessimist zou kunnen zeggen dat die paar extra jaren toch ongelukkig zouden zijn.

Een negatieve persoon houdt ervan om te klagen, is vlug beledigd, driftig en geeft ongenegen advies. “Wel, ik kan er niets aan doen dat ik zo ben!” Natuurlijk kan een ieder er iets aan doen. De vraag is: ‘WIL je er wel iets aan doen?’ Wil je genieten van het dagelijks leven en niet elke dag bezorgd of kwaad reageren op kleine dingen?

Denk jij negatief en wil je er iets aan doen? Dan zijn hier een paar eenvoudige oefeningen en suggesties om je gedachten aan de positieve kant te krijgen:

  • Voordat je het zegt, denk na en gebruik alleen positieve woorden als je praat.
  • Gebruik alleen positieve uitdrukkingen om al je gevoelens te uiten.
  • Oefen positieve bevestigingen.
  • Regel je gedachten.
  • Geloof dat je slaagt.
  • Ging het mis, analyseer en verander het voor de volgende keer.

 

Ben je nog steeds bezorgd? Dit is wat voor mij werkt. Toen ik in het leger diende moest ik altijd drie ´wat als…´ taferelen uitwerken. Het ergste, het middelste en de beste situaties die zouden kunnen gebeuren. Als er niets gebeurt, geweldig, maar als er iets zou voorvallen dan weet ik hoe te reageren zonder in paniek te raken. Nadat ik mijn reacties heb uitgewerkt kan ik het gewoon vergeten en genieten van het leven. Wie weet werkt het ook voor jou.

De gouden regel om positief te blijven in een negatieve situatie is om jouw reactie te beheersen. Haal diep adem, tel tot 10, of richt je gedachten op iets leuks, een afleiding zoals een tijdschrift, tv, drink een glas water, enz. Wacht tot je rustig bent en nagedacht hebt over je reactie, want als je uit emotie reageert, zal je het alleen maar erger maken.

Een positieve denker is iemand die een mentale en emotionele houding heeft die gericht is op de heldere kant van het leven en positieve resultaten verwacht. Een positieve denker verwacht geluk, gezondheid, succes en gelooft dat hij of zij hindernissen en moeilijkheden kan overwinnen.

Het positief worden, betekent niet dat je nooit negatieve emoties kan hebben of een negatieve situatie kan tegenkomen. Het is de algemene houding die je erop nahoudt. Het niet moedeloos en teleurgesteld worden wanneer jouw verwachtingen niet worden voldaan.

Een positieve houding verbetert je gemoedsrust, psychologisch en lichamelijk welzijn. Het bevordert een betere cardiovasculaire gezondheid en vermindert de kans op overlijden aan hart- en vaatziekten. Een positieve houding helpt je gemakkelijker om te gaan met de dagelijkse zaken van het leven. Het brengt optimisme in je leven, en maakt het eenvoudiger om zorgen en negatief denken te vermijden. Hierdoor is er meer kans op succes en geluk.

Een positief ingesteld persoon reageert vlugger met een compliment, een knipoog, een grapje of een glimlach. Er is altijd wel iets waar zij over kunnen lachen of van kunnen genieten. Bij tegenslag zullen ze niet bij de pakken neerzitten.

Zo, welk zicht heb jij of zou je willen hebben?

Ann-Shirley